– Bjerkaker skole har en kapasitet på 350 elever, fra høsten vil vi få 380 elever. Da må vi gjøre interne grep, som å ta i bruk spesialrom, sier rektor Berit Grindstein.

Elevtallsprognoser

Skolebehovsplanen står på sakskartet for politikerne i Utdannings- og oppvekstkomiteen og Byutvikling, miljø- og transportkomiteen 8. mars.

«Skolebehovsplanen 2018-2030» er utarbeidet av avdelingsdirektør for Avdeling for oppvekst og utdanning i samarbeid med byggforvaltning, kommuneplanlegger, rektorer og hovedtillitsvalgt.

I tillegg til skolebehovsplan er det utarbeidet nye prognoser for elevtallsutviklingen for perioden 2018–2030. Av saksfremlegget går det fram at mange barne- og ungdomsskoler vil få utfordringer med elevkapasiteten fremover.

Stor tilflytting

I forbindelse med økonomiplanperioden 2019–2022 blir det foreslått å prioritere blant annet Bjerkaker skole. Et modulbygg skal stå ferdig før skoleåret 2019-2020, kostnadsberegnet til 45–50 millioner kroner.

– Det bygges boliger langs Strandveien og barnefamilier flytter inn. Bjerkaker skole er full og vil fortsette å være det i årene som kommer, sier Grindstein.

Permanent løsning

Ifølge seksjonsleder Grete Ollila ved Avdeling for oppvekst og utdanning, er det snakk om å øke elevkapasiteten med mellom 100 til 150 elever på Bjerkaker skole.

– På grunn av den store boligutbyggingen langs Strandveien vil det bli mange barnefamilier som flytter inn i den bydelen, som vil gi varig elevtallsøkning. I stedet for et modulbygg tenker vi å gjøre nybygget mest mulig permanent, siden det vil være en permanent elevtallsøkning i mange år fremover, sier Ollila.

Elever flyttes frivillig

Endring av skolekretsgrensene vurderes parallelt med bygningsmessige tiltak, for å løse de akutte kapasitetsproblemene ved enkelte skoler. Allerede i dag har elever frivillig flyttet over til naboskolen med bedre plass.

– Det er snakk om å endre forskriften som regulerer skolekretsgrensene for å lage mer fleksible løsninger der vi ser vi har skoler med ledig kapasitet. Vi har ledig kapasitet på Fagereng og Workinnmarka. Med fleksible grenser kan vi se hvem som bor nær nok til å gå på naboskolen med ledig kapasitet. Vi har allerede frivillige løsninger hvor elever går på slike skoler, forklarer hun.

Flere skoler prioritert

I tillegg til Bjerkaker prioriteres Prestvannet og Kaldfjord skole med henholdsvis utvidet areal og nye arealer/utvidelse.

Anslått pris for Prestvannet er 55 millioner kroner og 39 millioner kroner for Kaldfjord skole.

Kjøp av tomt til skolebygg for Borgtun skole og kjøp av den gamle lærerskolen på Mellomveien 110 fra Statsbygg er andre foreslått tiltak.

Ifølge tidligere utredninger kan det være aktuelt å bruke Mellomveien 110 til skole- og barnehageformål, samtidig som det vurderes om at bygget/tomta brukes til annen kommunal virksomhet.

– Dette jobbes det med og egen politisk sak vil bli fremmet når utredning foreligger, heter det i saksfremlegget.