– Ja, dette er jo virkelig mitt bord, så han var heldig sånn sett, sier Geir Ivar Følling Elgjo, anestesilege ved UNN.

Elgjo satt i flysetet sitt på vei til Tromsø da flypersonalet kom på PA-anlegget og spurte om det var en lege om bord.

– Jeg reiste meg og gikk bakover i flyet, og jeg så da at det også var en annen lege om bord. Heldigvis var vi to, det gjorde jobben mye enklere, forteller Elgjo, som ikke husker etternavnet på den andre legen.

Godt utstyrt på flyet

Elgjo sier han var veldig imponert over at Norwegian-flyet var så godt utstyrt.

– Vi trengte medikamenter, væske og sprøyter, og alt dette fant vi i flyets førstehjelpskit. Det var imponerende, sier han.

Medikamentene som trengtes var adrenalin, antihistamin og steroider.

– Ga ikke de to epipennene ham nok adrenalin?

– Nei, sannsynligvis ikke, men adrenalin har veldig kort virkningstid i kroppen. En epipenn er kun mente for å kjøpe tid, dét er viktig å vite. Du skal sette den og så oppsøke medisinsk hjelp så fort som mulig.

– Fantastisk innsats fra alle

Det var også nøyaktig det Jacobsen gjorde da han kjente at han fikk problemer med å puste.

Ifølge Elgjo hadde Jacobsen gitt beskjed til flypersonalet allerede før avgang om at han var bekymra for at det ble sprayet parfyme i nærheten av ham.

– Jeg vil berømme flybesetningen for at de hadde planlagt hva de skulle gjøre hvis han fikk en reaksjon. Det var en fantastisk innsats fra alle involverte, både pasienten og alle andre forholdt seg rolige, sier Elgjo.

Valgte å lande flyet

Anestesilegen fikk valget mellom å fly videre til Tromsø eller gå ned på nærmeste flyplass.

– Slike ting er ikke noe man kan stå og lure på. Da jeg fikk valget om å landet flyet så var det et enkelt valg siden vi ikke kunne vite hvordan det ville gå med ham. Det ville vært veldig uforsvarlig å fly videre til Tromsø hvis tilstanden hans forverret seg. Derfor valgte jeg å si at de skulle lande ved nærmeste flyplass, sier Elgjo.

– Karl Arne sier at du redda livet hans?

– Dét er å ta litt hardt i, synes jeg, det kunne ha godt bra uten oss også, sier han.

Plaget av parfyme

Elgjo mener folk bør være oppmerksomme på hvordan sterk parfyme kan virke på andre i et lukket rom, slik som en flykabin.

– Jeg tror det kan være vanskelig å forstå at noen kan bli plaget av parfyme, men kanskje bør folk la være å spraye på parfyme inne i flyet. Her på UNN henger det plakater overalt hvor det står at det er forbud mot parfyme på sykehuset. Det er ikke ukjent at folk får denne type reaksjoner av parfyme, avslutter han.

Elgjo legger til at taushetsplikten som lege slår inn i slike situasjoner. iTromsø har fått løst Elgjo fra taushetsplikten ved å hente samtykke fra Karl Arne Jacobsen.