– Det var en kvinne om bord som var overdusjet i parfyme. Jeg merket det ikke med en gang, for hadde jeg gjort dét så ville jeg ha gått av flyet før det forlot Gardermoen. Men da jeg merket det var vi allerede oppe i luften, og det var for sent, sier Karl Arne Jacobsen (55) fra Nordkjosbotn.

– Ubehagelig

Søndag var han på vei hjem fra Spania etter en ukes ferietur med familien. Flyet fra Oslo til Tromsø skulle etter planen lande klokken 14 på Langnes, men måtte i stedet avbryte turen nordover og lande på nærmeste flyplass, som var Værnes i Trondheim.

– Legen som hjalp meg sa til flypersonalet: «Vi må ned, og det fort!», forteller Jacobsen.

Han sier flyet var i marsjhøyde og gikk ned raskere enn normalt.

– Det ble en ubehagelig brå nedstigning for alle om bord, forklarer han.

– Fikk panikk

55-åringen er sterkt plaget med psoriasis, og bruker Cosentyx, et medikament som skal holde hudsykdommen i sjakk. Han har stått på medisinen i halvannet år, og fikk den første reaksjonen på parfyme i fjor høst.

Siden har han gått med epipenn, en automatisk adrenalinsprøyte som settes i låret. Den fikk han bruk for på nyttårsaften da han fikk enda en allergisk reaksjon. Dét endte med at det ble tilkalt luftambulanse som brakte ham til UNN.

55-åringen sier at han ikke har testa seg for parfymeallergi, men at han aldri har reagerte på det tidligere. Han har heller ikke astma, sier han.

– Jeg er ikke allergisk i utgangspunktet, men på grunn av den medisinske behandlingen så reagerer jeg. Derfor har jeg alltid med meg epipenner i tilfellet jeg skulle få en reaksjon, sier Jacobsen og fortsetter:

– Jeg kjente parfymelukta veldig sterkt, og så fikk jeg en prikking i hals og tunge. Da satte jeg en epipenn på meg selv og håpet på at det skulle gi seg. Etter fem minutter merka jeg ingen bedring og satte derfor også den andre epipennen. Da heller ikke dét hjalp, skjønte jeg at dette ikke ville gå over av seg selv. Da kjente jeg panikken komme, forteller han.

– De reddet trolig livet mitt

Flypersonalet kom raskt til, og heldigvis for Jacobsen var det en anestesilege fra UNN, Geir Ivar Følling Elgjo (Les mer om legens reaksjon på hendelsen her) og en øre-nese-hals spesialist om bord i Norwegians fly DY374 fra Oslo til Tromsø.

De satte raskt intravenøst med adrenalin på 55-åringen, og ifølge ham selv reddet dette livet hans.

– Heldigvis var det kompetente folk om bord, som visste hva de skulle gjøre og handlet raskt. Én ting var at flyet var utstyrt med riktig utstyr, en annen ting er å kunne bruke det. Jeg er veldig takknemlig for at de hjalp meg, sier Jacobsen og legger til:

– Denne gangen hadde jeg oddsene med meg. Det var veldig kritisk, og hadde jeg ikke fått mer adrenalin, ville jeg ikke fått puste. Så de to legene reddet trolig livet mitt.

Ambulanse på rullebanen

Flyet ble tatt ned til Værnes og på rullebanen sto en ambulanse og venta på dem.

– Det kom en lege om bord som fikk meg over på ei båre og ut i ambulansen som venta utenfor. Legen fra flyet ble ikke med videre. Kona mi ble med i ambulansen, mens datteren min på 19 år ble med Norwegian-flyet videre til Tromsø.

Jacobsen ble fraktet til St. Olavs Hospital i Trondheim. Der fikk han større doser adrenalin som åpnet luftveiene hans igjen. Han ble liggende til observasjon til neste dag, og fullførte så flygingen hjem til Tromsø.

– Vil ikke la frykt styre livet

iTromsø møter ham to dager etter den dramatiske flyturen. Karl Arne Jacobsen husker fremdeles godt kvinnen som satte seg ned i nærheten av ham på flyet, og som begynte å spraye seg med parfyme.

– Parfyme er et veldig avansert kjemisk stoff som kan være veldig farlig. Jeg synes at man kanskje burde se på et forbud mot bruk av parfyme om bord på fly, sier han.

Søndagens opplevelse sitter i, men han sier selv at han ikke fikk med seg så mye av det som skjedde, annet enn at han er blitt fortalt at en del passasjerer opplevde det hele som ubehagelig.

– Til tross for hendelsen så satte du deg på et fly igjen neste dag?

– Ja, jeg er ikke redd for å fly selv etter det som hendte på søndag. Jeg har selvsagt ikke kontroll over om folk om bord bruker parfyme, men jeg kan ikke la frykt styre livet mitt. Jeg går alltid med epipennen i lomma og skal gjøre alt jeg kan for å unngå at noe lignende skjer igjen. Hvis jeg likevel skulle få enda en slik reaksjon, så får jeg bare håpe at det er noen der som kan hjelpe meg også neste gang.