Av årets tildeling går 30 millioner kroner til forskning på antibiotikaresistens, som er hovedtema for 2018.

Henger høyt

– Vi er kjempefornøyde og stolte. Det var skarp konkurransen om pengene, men jeg har med meg to flotte forskere fra Uppsala og København. Det er strenge kriterier og denne prisen henger høyt, sier Pål Jarle Johnsen (43).

Han er professor ved Institutt for farmasi ved UiT og utgjør sammen med den svenske forskeren Dan I. Andersson ved Universitetet i Uppsala og danske Hanne Ingmer fra Universitetet i København et nordisk forskningsteam. De neste fire årene skal de drive grunnforskning på hvordan bakterier i biofilm blir resistente mot antibiotika og hvordan antibiotika påvirker dannelsen av biofilm.

– Vanligvis gjelder støtten for tre år, men det blir litt kort med tanke på grunnforskning. Med fire år øker sannsynligheten for forskningsgjennombrudd, forklarer Johnsen.

Biofilm er en klynge av bakterier som ligger så tett at de kan utveksle næringsstoffer og gener som gjør dem resistente mot antibiotika. Biofilm finnes i de fleste hjem, og er det slimlaget som kan finnes i sluket i dusjen eller i kjøkkenvasken.

Alvorlige infeksjoner

Ifølge UiT-professoren er bakteriene i biofilm ofte mer motstandsdyktige mot antibiotika. Dette er spesielt utfordrende i pasientbehandling og med medisinsk utstyr.

– Et eksempel er at bakteriene lager biofilm på urinkateter, og dermed blir med inn i kroppen til pasienten. Det kan føre til alvorlige infeksjoner, sier han.

Må låne smoking

I kveld er det høytidelig utdeling av diplom til prisvinnerne i Universitetets aula i Oslo. På formiddagen skal han holde foredrag om forskningen på antibiotikaresistens.

– Alle som får pris må holde presentasjon av hva de har fått penger til. Om kvelden er det offisiell mottakelse hvor vi få hilse på Olav Thon, med musikalsk innslag og festmiddag. Da må jeg stille i smoking, noe jeg ikke har, så nå er jeg på vei til noen som kan låne meg en, sier Pål Jarle Johnsen på telefon fra Oslo.