Karl Arne Jacobsen fikk en allergisk reaksjon og pusteproblemer fremprovosert av parfyme om bord på Norwegian-flyet fra Oslo til Tromsø på søndag. Hendelsen har fått Jacobsen til å ønske seg et forbud for parfymebruk på fly og andre offentlige steder.

– Jeg synes man bør vurdere forbud i for eksempel kinosaler og andre lukka rom som er offentlig tilgjengelige, sier Jacobsen.

Egen «parfymegate»

Jacobsen sier at Jekta er verst og at han bevisst holder seg unna den ene delen av Jekta.

– Ved Obs er det parfymeri på begge sider av gangen, der går jeg ikke forbi. Jeg forstår ikke hvorfor disse parfyme- og velværebutikken må legges i de travleste områdene i kjøpesenteret, et område man må forbi når man skal kjøpe matvarer.

Han synes parfymebutikkene på Jekta kunne fått tildelt sin egen «gate».

– Da kan de som ønsker å kjøpe slike produkter oppsøke denne gata, og så kan vi som vil la være slippe å gå forbi, sier han.

– Kan sammenlignes med passiv røyking

Minner om røykeloven I etterkant av hendelsen på flyet og intervjuet i iTromsø, har Jacobsen fått mange tilbakemeldinger fra folk med lignende opplevelser.

– Det er en hel yrkesgruppe som blir utsatt for dette, nemlig de som jobber i sikkerhetskontrollen på flyplassene. De sier at det til tider er svært ubehagelig å stå der på grunn av til tider sterk parfyme. Da mener jeg at man nærmer seg forhold som kan sammenlignes med passiv røyking blant ansatte i barer og restauranter, sier han. Jacobsen mener det må en stor holdningsendring til, akkurat som da man innførte røykeloven i 2004, men han innser at det kan ta tid.

– Jeg var selv en storrøyker før røykeloven, men jeg klarte å slutte og i dag er jeg blitt en skikkelig grinete gubbe som ikke tåler det minste passiv røyking, sier han og ler av seg selv.

– Det tok tid å snu opinionen da, og det vil det gjøre også denne gangen, avslutter han.

Jekta har 14 innganger

Senterleder på Jekta, Laila Myrvang, sier at hun synes det er beklagelig hvis kjøpesenterets plassering av parfymeributikker skaper ubehag for enkelte.

– Det er riktig at det ligger parfymeri ved to av inngangene, men nå er det også slik at vi har 14 innganger til Jekta, sier Myrvang.

– Kan det være aktuelt å samle alle parfymeriene på ett sted, slik Jacobsen foreslår?

– Det er et innspill jeg skal ta med meg, avslutter Myrvang.