Siden vedtaket i august i 2017 og fram til nå har det ifølge Robukta AS bare vært ett møte med kommunen.

– Vi ble innkalt til et møte i februar, da ble pris ikke diskutert. Vi synes administrasjonen har ignorert formannskapsvedtaket om å gå i forhandlinger, sier advokat Tomas Norager Haugan i Barentz Advokat som representerer Robukta AS.

Tar ikke klagen til følge

Robukta AS klaget på formannskapets vedtak om midlertidig bygge- og deleforbud på Robukta-eiendommene. I vedtaket sies det også at kommunen ønsker at Robukta omgjøres til friområder for allmennheten, og at kommunen går i dialog med grunneierne om kjøp av eiendommene.

Når formannskapet får saken til behandling i dag, er innstillingen fra administrasjonen at klagen ikke tas til følge. Til tross for at kommunen mottok klagen 7. september 2017, foreligger avgjørelsen først nå.

– Innledningsvis vil administrasjonen beklage lang saksbehandlingstid. Dette skyldes i all hovedsak at man har ønsket å avvente forhandlinger med grunneier. Siden dette var ett av vilkårene i formannskapets vedtak, ble det vanskelig å fremme klagesaken for behandling tidligere, heter det i administrasjonens vurdering.

Under punktet «Forhandlinger» i sakspapirene står det at kommunen har vært i dialog med Robukta AS, både før og etter formannskapets vedtak, for å avklare mulighetene for å bli enige om erverv av de aktuelle eiendommene. «Det er dessverre ikke oppnådd enighet om verdsettelsen av eiendommene», heter det, og det vises til at Robuktas takst «vurderes satt altfor høyt».

Ikke fått taksten

Dette får advokaten til Robukta AS å reagere.

– Det er utrolige å lese sakspapirene, det stemmer ikke det som står der. Det har egentlig ikke vært noen prisdiskusjon. Møtet vi hadde i februar var mest et innledende møte. Vi fikk beskjed om at taksten skulle oversendes når den var klar, den har vi ennå ikke fått, sier Haugan.

I motsetning til Robukta AS, mener administrasjonen at vilkåret for å nedlegge et midlertidig forbud mot tiltak er oppfylt. Administrasjonen mener det heller ikke er tatt utenforliggende hensyn, for å få en gunstigere pris på eiendommene, eller at det er et «uforholdsmessig tyngende vedtak». Administrasjonen viser også til etableringen av overnattingstilbudet Robukta Lodge, som byggesaksenheten nå vurderer om er lovlig eller ikke.

– Forhandlingene med Robukta er ikke uproblematisk. Det kan synes som om det er gjennomført søknadspliktig bruksendring av eksisterende bygning, som har bidratt til avstand mellom kommunens verdivurdering og eier prisforventning.

Advokat Haugan sa til iTromsø i februar at det foreligger dokumentasjon som viser at Robukta er regulert til overnattings- og serveringsvirksomhet. Oppsummeringsvis skriver administrasjonen at kommunen stiller seg positiv til å forhandle om en minnelig avtale og erverv av Robukta-eiendommene til markedspris, og at mandatet til å forhandle bør opprettholdes.

– Kommunen skal sikre Robukta for allmennheten. I lys av eiers opptreden og status for forhandlingene per i dag, er det imidlertid administrasjonssjefens vurdering at man parallelt bør utrede alternative måter å sikre Robukta som friområde.

Dersom det blir flertall i formannskapet for administrasjonens innstilling, blir saken oversendt Fylkesmannen i Troms for endelig behandling.