Det skjer etter at Jorhill Andreassen og Erling Espeland trakk seg som henholdsvis styreleder og nestleder i UNN-styret, etter at UNN-direktøren gikk av i begynnelsen av februar.

Sundsfjord er professor ved institutt for medisinsk biologi ved UiT – Norges arktiske universitet. Det har ikke lykkes iTromsø å få kommentar fra Sundsfjord.

Det er Helse Nord som velger UNN-styret, og etter planen skulle valget skje på Helse Nord-styremøte 28. februar. Protester fra kommunen og fylkeskommunen førte til at administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland, utsatte valget av nytt styre til Universitetssykehuset Nord-Norge til 15. mars.

I tillegg til kandidater til UNNs-styret vedtok også et enstemmig fylkesting en tverrpolitisk uttalelse. Her krever fylkespolitikerne at Helse Nord må ta ansvar for å gjenvinne tilliten:

«Troms fylkesting vil uttrykke sterk bekymring for at den senere tids utvikling og åpne konflikt i Helseregion 4, Helse Nord RHF, undergraver den fundamentale og nødvendig fag- og tillitskjeden spesialisthelsetjenesten er avhengig av. Fylkestinget mener at situasjonen er uholdbar. Fra fastlege til lokalsykehus og til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), er det en faglig kjede og en tillitskjede, som gjør at den nordnorske befolkning har et likeverdig helsetilbud med resten av landet. Dette gjelder også pasienter med svært alvorlige sykdomstilstander. En vedvarende konflikt vil kunne bryte ned den tilliten som er møysommelig bygget opp gjennom de siste 50 år. Helse Nord Regionalt Helseforetak må snarest ta grep for å ivareta samarbeidet mellom Helse Nord og UNN, slik at UNN er sikret videreutvikling som Nord-Norges eneste universitetssykehus».

Det heter det i uttalelsen som forslagsstillerne Jens Ingvald Olsen (Rødt), Ole-Johan Rødvei (H), Jan Fjellstad (V), Askild Gjerstad (MDG), Irene Lange Nordahl (Sp), Ellen Øseth (SV), John Karlsen (Frp), Widar Skogan (KrF) og Kari-Anne Opsahl (Ap) står bak.