– Jeg gikk selv på danselinja på Kongsbakken videregående skole, så nå skal jeg holde foredrag for elevene for å inspirere den nye generasjonen dansere, forteller Nguyen.

Begynte som turner

Han begynte som sin dansekarriere i Tromsø turnforening, men har senere tatt med seg kroppsbeherskelsen inn i ulike danseformer, først og fremst hip-hop-sjangeren breakdans.

I begynnelsen av 20-årene flytta han til Oslo og har jobba ved Den Norske Opera og vært stipendutøver for Norge gjennom Olympiatoppen. Han har blant annet danset for kronprinsen da han besøkte Tromsø

I april kommer han til Tromsø for å være dommer under dansekonkurransen Hip Hop Jam 20.–21. april.

– Det er noen kompiser av meg som har et årlig dansearrangement for unge dansere. Der skal deltakerne kunne lære nye ting gjennom workshops, delta i dansebattles og høre foredrag, forteller han.

Tromsø har potensial

Nguyen skal undervise i breakdans er opptatt av å inspirere yngre dansere.

– Det tar gjerne ti år med målrettet trening før man kommer på et høyt nivå. Jeg drev lenge med turn og deretter dans, og føler vel egentlig at jeg først de siste to årene har nådd et høyt nivå som danser, sier 27-åringen.

– Er Tromsø en god by for unge dansere?

– Tromsø har stort potensial, men dette potensialet er ikke helt tatt ut, mener han, og legger til:

– Det går for lang tid mellom hver gang det kommer relevante aktører til byen som kan inspirere lokale dansere. Ofte blir det gjerne slik at noen går sammen og begynner med breakdans, men så går det for lang tid før det kommer noen hit som kan inspirer dem til å holde det gående og utvikle seg videre, sier han.

Nguyen mener imidlertid at dette er blitt bedre i det siste.

– Det er noen tegn på at det går riktig vei, blant annet dette Hip Hop Jam-arrangementet som arrangeres i april.

Skal danse i vann

Til høsten kommer Nguyen tilbake for å danse i HT-forestillingen «Sykle i snøstorm» som har premiere 15. september.

Stykket er fortellingen om 50-åringen UiT, og hele teaterhuset skal tas i bruk for å hylle jubilanten med det som også blir en historie om Nord-Norge. Nguyen vet ikke nøyaktig hva han skal gjøre ennå.

– Men jeg har hørt at vi skal danse på en scene som er senka 10 centimeter under vann. Jeg tror det blir en sær og kul opplevelse, sier han.