Bakgrunnen var det omdiskuterte vedtaket fra tirsdagen da formannskapet brått vedtok at «Tildelingskontoret skal avvikles i sin nåværende form».

Vedtaket har skapt bruduljer internt i kommunen, og ikke minst på Tildelingskontoret, som ikke var informert på forhånd.

– Våre tillitsvalgte har ikke vært involvert i prosessen i forkant av nedleggelsen – noe som er et klart brudd på både Arbeidsmiljøloven og Hovedavtalen, sier Daniel Brox, plasstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund.

Skolerett

Ordfører Kristin Røymo (Ap) og Gunhild Johansen (SV) møtte de rundt 45 ansatte på Tildelingskontoret fredag morgen, i en seanse som må beskrives som svært ydmykende for de to toppolitikerne.

De to politikerne tok blant annet kraftig selvkritikk for at de ansatte på kontoret fikk beskjeden om at deres arbeidsplass skulle forsvinne via media.

– Det er veldig ugreit at jeg ikke har vært her tidligere. Det burde jeg ha vært langt tidligere, sa ordføreren, etter at en lang rekke ansatte hadde kritisert henne for måten nedleggingsvedtaket var gjort.

OPPVASKMØTE: Ordfører Kristin Røymo ble møtt av massiv kritikk fra de ansatte på Tildelingskontoret for måten nedleggelsesvedtaket ble fattet. – Jeg beklager av hele mitt hjerte at jeg ikke har kommet før, sier hun. Foto: Ronald Johansen

Uforbeholden unnskyldning

– Hvorfor kommer du nå – to dager etter at vi måtte lese i avisa at vi skulle legges ned, spurte Cathrine Kirkvik, saksbehandler og sykepleier.

Både ordføreren og komitéleder Gunhild Johansen ble svar skyldige.

– Jeg har selv vært tillitsvalgt, så dette føles helt forferdelig. Jeg vil gi en helt uforbeholden unnskyldning for at vi ikke har involvert dere i prosessen, sa Johansen.

Står bak unnskyldningen

Ordføreren stilte seg bak unnskyldningen og varslet oppvask på kammerset.

– Vi må ha en alvorlig prat internt i ledelsen om hvorfor vi ikke har vært til stede på de rette stedene i forkant av vedtaket, sier hun.

Begge politikerne understreket i møtet at kompetansen og innsatsen til Tildelingskontoret vil være avgjørende i arbeidet med omstillingen og nedstyrtingen i kommunen.

– Dere har en unik kompetanse. Dere vil være sentrale både i omstillingen og i arbeidet etterpå, sa ordføreren.

Hun sa at det er maktpåliggende at ledelsen i kommunen og Tildelingskontoret spiller på lag for å oppnå innsparingsmålene.

BESØKENDE: Ordfører Kristin Røymo ble hilst velkommen av konstituert enhetsleder på Tildelingskontoret, Eva Gabrielsen. Med seg i delegasjonen hadde hun blant andre Gunhild Johansen (til venstre) og avdelingsdirektør Trond Brattland. Foto: Ronald Johansen

Manglende dialog

De ansatte mente på sin side at handlemåten til politikerne rammer prosessen de selv har satt i gang.

– Dialogen må vel kunne sies å ha fått en svært dårlig start. Vi som ansatte er ikke ivaretatt i denne prosessen. Vi var nødt til å lese i avisa for å få informasjon om hvordan våre arbeidsplasser skulle påvirkes, sa rådgiver Oddgeir Djupnes.

– Dere snakker om tillit. Jeg vil tolke dette som noe helt annet. Vi fremstilles som dem som er kostnadsdrivende i sektoren, sa Heidi Aarmo Lund, saksbehandler.

Beklager sterkt

Gunhild Johansen tok kritikken svært alvorlig.

– Jeg beklager sterkt at ting er kommet i feil rekkefølge i denne prosessen. Vi skulle ha vært her for lenge siden og involvert dere i det vi ønsker å gjøre, sa hun.

Ordføreren fulgte opp.

– Jeg beklager av hele mitt hjerte at jeg ikke har vært her før, sa hun.

Daniel Brox er glad for at politikerne beklager sin handlemåte.

– Det er bra at de innrømmer at de har gjort feil og at de skal involvere oss mer. Vi vil være med og påvirke prosessen slik at det ikke går ut over brukerne av våre tjenester, sier han.