Sykepleiere ønsker ikke å jobbe i kommunen fordi de tjener mer ved UNN, hevder tillitsvalgt Daniel Brox.

Otium bo- og velferdssenter i Tromsdalen får etter planen sitt første innrykk av pasienter i august og september. Rekrutteringen av nyansatte begynte høsten 2017, men på 19 utlyste sykepleierstillinger har kommunen bare fått inn fem søkere.

– Årsaken er at lønna er for dårlig, sier Daniel Brox, tillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Tildelingskontoret i kommunen.

– Veldig lavt

Brox karakteriserer søkertallet som veldig lavt.

– Det har vært stadig færre søkere på kommunale sykepleierstillinger de siste årene, men dette er veldig lavt. Det var mange søkere til Helsehuset da det ble opprettet i fjor høst, men mange takket nei fordi de fikk høyere lønn ved UNN. Flere nyutdannede i praksis ved hjemmetjenesten har signalisert at de ikke vil søke jobb i kommunen, fordi lønna er bedre på sykehuset, sier Brox.

Han hevder at både grunnlønna er høyere og at ulempetillegg er bedre ved UNN.

– Arbeidsoppgavene i kommunen er veldig spennende, så det er ikke derfor få søker, men fordi tariffen i kommunen er lavere enn i helsevesenet. Det gjør hjemmetjenesten sårbar, mener han.

– Hva må gjøres for å flere søkere til kommunale stillinger?

– De må putte lønna der munnen er, og gi oss ei lønn som kan konkurrere med sykehuset. Helst bør lønna være bedre i kommunen enn den er ved UNN hvis vi skal få flere sykepleiere til å søke, sier han.

– alvorlig: Kristin Røymo (Ap) mener det er alvorlig at kommunen får så få kvalifiserte søkere til sykepleierstillinger.

– Veldig alvorlig

Ordfører Kristin Røymo sier hun ble kjent med situasjonen for bare et par dager siden.

– Det er en veldig alvorlig situasjon for Tromsø kommune. Vi konkurrerer med UNN om de samme folkene, og dette er en utfordring som finnes over hele landet, sier Røymo.

Røymo sier at hun har bedt om en rapport fra administrasjonen om hva som skal gjøres med Otium.

– Vil dere øke lønna for å ordne opp i dette?

– Lønn er en viktig faktor som vi vil måtte vurdere som et mer aktivt virkemiddel for å rekruttere sykepleiere til våre kommunale stillinger, avslutter Røymo.