– Velkommen til Lillevik!

Det sier prosjektleder for forebyggende aktiviteter for Redningsselskapet i Nord-Norge, Adine Wenner.

Lillevik er Redningsselskapets undervisningsopplegg for barnehagebarn, og for anledningen er RS’ lokaler omgjort til nettopp Lillevik.

Aktiviteter: Barna fikk prøve seg på en rekke aktiviteter med tema sjø- og miljøvett. Her «fisker» de både fisk og gamle plastflasker. Foto: Sanna Drogset Børstad

Samarbeider med dramaelever

Redningsselskapet Tromsø fikk i 2015 midler fra Gjensidigestiftelsen til prosjektet Aktivitetsbrygga, der ett av primærområdene er å tilby barnehager et sjøvettilbud med fokus på hvordan man skal oppføre seg på og ved sjøen.

– Dette er et opplegg som har manglet i barnehagene, forklarer Wenner.

Siden 2016 har 380 barnehagebarn i Tromsø vært innom aktivitetsdagen, som har vært et årlig tilbud. Dramalinja ved Kongsbakken videregående skole har vært involvert hele veien, med et skuespill med karakterene fra Lillevik som fremføres for barna.

– For oss er det spennende å være med, og å lære å spille for forskjellig type publikum, sier førsteklassing på dramalinja, Dina Nikoline Helberg Bratlie.

Hun er produsent for forestillinga, sammen med klassekamerat Ådne August Robertsen.

– Med barn får man tilbakemelding umiddelbart, skyter Robertsen inn.

Dominoeffekt

Etter teaterforestillingene fikk barna lære om sjø- og miljøvett på ulike stasjoner. Ett sted fikk de «fiske», og fikk både ting som naturlig hører til i havet, på kroken – og noen ting som ikke burde være der. Deretter var oppgaven å sortere det riktig i ettertid.

– Det er en dominoeffekt i det å lære barn sjøvett, fordi de tar med seg kunnskapen hjem og pirker på sine foreldre. Vi har hørt om barn som har dratt med familien til sjøen, men som har nektet å gå på båten før alle har på redningsvest, sier Wenner.

TEATER: Dramaelevene ved Kongsbakken vgs. satte opp forestilling fra Lillevik for elevene. Foto: Redningsselskape

Redningsselskapet jobber nå med å få konseptet ut til barnehager over hele landet. Enn så lenge finnes det nemlig kun i Tromsø. For å få til det er de imidlertid avhengig av finansiering.

– Vi ser for oss å gjøre dette i hele landet på sikt, sier Wenner.