Mandag denne uken lanserte årets russestyre, ledet av president Even Grønbech-Hope fra Tromsdalen vgs., de 135 russeknutene som tromsørussen kan ta i år (se hele oversikten her!).

– Vi har prøvd å ikke lage for mange nye knuter, men føler det er noe for de aller fleste her, sier Grønbech-Hope.

Her er noen av russeknutene som kan tas i år:

  • Bit av side 69: Les en vulgær setning fra «50 Shades of Grey» når læreren spør noe i timen.

  • «Make America Great Again-logo: Bygg en mur av stoler og pulter i klasserommet med medruss mens dere siterer klassisk Donald Trump.

  • Bilde av Barney Stinson: Beskyttet sex med syv forskjellige personer på syv dager.

  • Korka fra flaska: Drikke en hel flaske vin på 30 minutter.

De alkoholrelaterte knutene er merket som potensielt helsefarlige og med forbehold om at de også kan gjennomføres alkoholfritt. Alle de sex-relaterte knutene har fått presisert at de må foregå med samtykke.

– Vi bestemte oss for at vi ønsket å være tidlig ute i år med det meste og føler vi har god kontroll. Vi vil at alt skal bli så bra som mulig for alle involverte, og da er det greit med litt planlegging.

Allerede i kontakt med politiet

Fjorårets russefeiring i Tromsø ble preget av mange støyklager og en voldtektssak mellom medruss, som siden ble henlagt i august, tidlig i feiringen. Det er deler av grunnen til at russestyret ønsket å komme tidlig i gang.

– Vi har allerede hatt første møte med politiet, og ønsker å få til et godt samarbeid med etaten fram mot og gjennom russetiden. Feiringen i fjor ble litt kaotisk og det opplevdes som om det var få som hadde kontroll på det som foregikk, forklarer russepresidenten og legger til:

– Vi har vært i kontakt med skoleledelsene om det som skjedde i fjor, og ser på hvordan vi kan forhindre lignende episoder i år. Alle skal kunne føle seg trygg under feiringen.

– Mer enn bare fyll

Det øvrige russestyret består av Jøran Lynum (Kvaløya), Emma Røymo (Breivang), Varg Johan Evensen (Ishavsbyen) og Julie Brækkås (Kongsbakken). I år har de trappet opp innsatsen i samarbeidet deres med Kreftforeningen og «Krafttak mot kreft». Tromsørussen samlet inn 400.000 kroner under bøsseaksjonen.

– Russetiden er mer enn bare fyll og noe negativt, og det ønsker vi å vise, sier Grønbech-Hope.

Regionleder i Kreftforeningen, Brage Larsen Sollund, er full av lovord om innsatsen til årets russekull.

– Jeg er rett og slett sykt imponert. Faktum er at det i hovedsak er de som står bak bøsseaksjonen og som gikk dør til dør i sprengkulden for å samle inn penger til kreftforskning. Det er veldig gøy å se hva de har fått til, og ikke minst ven utrolig viktig innsats.

Kontroversiell artist klar for Tromsøtreffet

Landsdelens største russetreff, Tromsøtreffet, er lagt til 11. mai, også i år med base på studenthuset Driv i sentrum.

Så langt er Hkeem, Freddy Kalas og den kontroversielle russelåtartisten Tix klare for arrangementet.