Av 19 utlyste stillinger er det kun kommet inn fem søknader. Ifølge ordfører Kristin Røymo (Ap) skal Otium ha 54 ansatte med sykepleier eller vernepleierutdanning.

Noen skal flyttes over fra Kroken- og Tromsøysund sykehjem, men i tillegg er det altså behov for 19 nye sykepleiere.

– Kritisk situasjon

Hanne M. Bergland er fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, og mener det lave søkertallet er svært alvorlig.

– Vi har varsla i årevis at arbeidsgivere må ta grep før vi kommer i en helt kritisk situasjon, men nå er vi der, sier Bergland.

Sykepleiermangelen er stor både i Norge og i resten av Europa, og måten å få bukt med problemet er å øke lønna og lage arbeidstidsordninger som er til å leve med, mener Bergland.

FLERE STUDIEPLASSER: Administrasjonssjefen i kommunen mener at løsningen på sykepleiermangelen er å utdanne flere sykepleiere.

– Én av fem sykepleiere jobber ikke i helsevesenet ti år etter at de er ferdig utdannet. Det er et tøft yrke og vi lekker sykepleiere, sier hun.

– Hvis man ikke finner sykepleiere så ansetter man ufaglærte i stedet?

– Ja, og dét er veldig uheldig. Det er komplekse sykdommer som skal håndteres ute i kommunene, og uten den nødvendige kompetansen så blir ikke pasientsikkerheten ivaretatt.

Konkurranse med UNN

Hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Tromsø kommune, Lee Jacqueline Douse, har nylig vært i møte med ordfører Kristin Røymo for å diskutere saken.

– Nå har jeg vært tydelig overfor ordføreren om hvordan situasjonen er, og forventer at hun tar saken videre, sier hun.

Douse legger til at en særskilt utfordring for Tromsø kommune, i forhold til andre kommuner, er at de konkurrerer med UNN når de skal rekruttere nye sykepleiere. Også administrasjonssjef Britt Elin Steinveg trekker fram nettopp dét, og skriver i en SMS at spesialisthelsetjenesten mottar penger for å ta imot studenter i praksis, noe kommunene ikke får.

«Skal kommunesektoren bli mer attraktiv som praksisarena – som er en viktig rekrutteringsarena – bør pengene til praksis følge studentene», skriver hun og legger til at det viktigste momentet er at det utdannes for få sykepleiere til å håndtere etterspørselen.

«Tromsø kommune støtter derfor UiT henstilling om å øke opptaket på sykepleierutdanningen på de ulike campusene i landsdelen.»