Jekta Storsenter inngikk i januar en intensjonsavtale med Egon om å åpne en filial på senteret. Siden da har det ikke skjedd noe.

Det er likevel verken Jekta eller Egon det står på.

– Det har så vidt jeg vet ikke skjedd noe siden januar, når det gjelder skjenkebevillingen, jeg tror nok ikke saken har kommet opp enda. sier senterleder Laila Myrvang ved Jekta Storsenter.

Ifølge Myrvang har Jekta skissert opp en mulig løsning på hvor restauranten kan lokaliseres, men at det ikke enda er bestemt.

– Vi har fått opsjon på et leieareal på Jekta, muligens i Polarsenter-delen av sentret, nøyaktig hvor det blir er det ikke helt bestemt enda. Så fort vi får et «ja» fra kommunen på at vi får lov til å skjenke og et konkretisert sted å bygge, så setter vi spaden i jorda, sier Erling Skogseth, driftsleder i Egon, Norge.

Jekta prøvde også for fem år siden å åpne på Jekta. Da skjedde det i midleritidig heller ikke noe.

Fullverdig Egon

– Tar det da lang tid før dere er «oppe og går»?

– Etter at vi har fått et klarsignal om at vi kan bygge så tar det tre måneder å få en Egon-restaurant på beina, sier Skogseth.

Skogseth er opptatt av at de må ha tillatelse til å skjenke for å kunne åpne, uansett hvor de befinner seg.

– Vi mener at vi må ha en fullverdig Egon-restaurant. På kjøpesentrene har vi en forsvinnende lav omsetning på alkohol, men samtidig ønsker vi at de som vil skal få vin eller øl til maten sin.

Bydelsrestaurant

Det er Tromsø kommune som avgjør om restauranten får skjenkebevilling. Reglene er i dag slik at det ikke er tillat å skjenke på kjøpesenter.

– Egon kommer til å bli avgrenset på senteret, vi skal ha egen inngang og egne åpningstider. Restauranten kommer i likhet med sentrums-filialen til å være åpen både på kveldstid og på søndagene. Da blir vi ikke bare en del av senteret, men en egen bydelsrestaurant, som er et av argumentene vi bruker ovenfor Tromsø kommune.

For nettopp sistnevnte er litt av årsaken til at Jekta er så attraktiv for Egon.

– Området rundt Jekta er jo en egen bydel hvor mange bor. Vi ønsker jo at nabolaget kan rusle bort på Egon på kveldstid. For oss er det en kjempefordel.

– En familierestaurant og ikke en drikkeplass

I dag er det 11 kjøpesenter i Norge med Egon-restaurant, Skogseth er derfor kjent med problemstillingen vedrørende skjenketillatelse.

– Vi har hatt lignende situasjoner ved noen andre kjøpesentre. For eksempel på Sørlandssenteret i Kristiansand. Der måtte vi få politisk gjennomslag slik at reglene vedrørende skjenking ble omgjort. Det håper vi at skjer her også, spesielt siden lokalene kommer til å være såpass adskilte.

Han mener at det ikke kommer til å være noen problemer med fyll og lignende.

– vi har forståelse for den ruspolitiske handlingsplanen og at man er restriktive med skjenkebevillingen. Egon er likevel en familierestaurant og ikke en drikkeplass, vi har historisk sett hatt svært få episoder og ingen prikker ellers i landet over fler år.

– Er du utålmodig?

– Nei, egentlig ikke. Jeg vet at det tar tid. Slike prosesser gjør ofte det.

Foto: Ronald Johansen