– Vi er ikke kommet i gang med nominasjonsarbeidet. Men blir jeg spurt så har jeg tenkt å si ja til å stå øverst på lista, sier Olsen.

Han har gått noen runder med seg selv, og kommet fram til at han ennå har mye å by på i kommunepolitikken.

– Jeg begynner å komme opp i årene, og fylte 66 år i dag. Selv om jeg gikk på trynet på sykkelen og skade skuldra i vinter, er jeg i høvelig vigør ennå. Jeg tror jeg har bra arbeidskapasitet i noen år til, forteller Olsen.

Har lært av å sitte i posisjon

Rødt gjorde et brakvalg i 2015, og fikk hele 14,4 prosent av stemmene. Det gjorde også at Rødt har utgjort flertallet i kommunestyret sammen med Ap og SV. Olsen har vært Rødts toppkandidat i kommunevalget siden 2003. Etter valget ble han valgt som byråd for finans, i overgangsperioden før parlamentarismen ble avviklet.

– Jeg har lært mer om den kommuneinterne drifta i månedene jeg var byråd, men også som formannskapsmedlem i posisjon. Jeg har vært tettere på og ser hvordan det jobbes i kommuneorganisasjonen, og hvor enormt viktig jobben de gjør er, forklarer han.

Selv om Olsen igjen kan bli Rødts ordførerkandidat, er ikke ambisjonene å få hendene på ordførerkjedet.

– Kommer Rødt i en posisjon hvor det kan bli aktuelt for oss å få ordførervervet, takker jeg ikke nei til det. Men jeg tror ikke det er nærliggende eller realistisk. Samtidig hadde vi varaordføreren under parlamentarismen i starten av perioden.

Profesjonalisering av politikk

Olsen er imidlertid bekymret for en utvikling han har lagt merke til i politikken.

– Jeg ser en økende tendens til profesjonalisering av politikken, og også kommunepolitikken. Det er både positivt og negativt. Det negative er at man får en egen ”politiker-klasse” som skaper en avstand fra vanlige folks hverdag. Vi må ikke miste bakkekontakten, mener Olsen.

– Jeg kom inn i kommunepolitikken i voksen alder. Ikke til forkleinelse for 18-åringene som kommer inn i kommunestyret, men jeg merker at erfaring fra arbeidslivet er helt uvurderlig når man skal jobbe med politikk. Det har vært en kjempestor fordel å se større økonomiske sammenhenger og rent praktisk ha erfaring fra arbeidslivet.