Fredag ble det klart at Jørgen Fossland (47) blir den nye direktøren for UiT – Norges arktiske universitet. Han har vært konstituert i stillingen siden 1. april, etter at åremålet til den forrige direktøren, Lasse Lønnum, gikk ut før jul i fjor.

Fossland var én av syv søkere til åremålsstillingen, som går ut i mai 2024, og blir nå en del av toppledelsen, sammen med rektor Anne Husebekk.

Kan tenke mer langsiktig

Fossland takker rektor og styret for tilliten.

– Nå har jeg fått mulighet til å ha en jobb som er veldig spennende, og som jeg ser fram til. Dette året som konstituert direktør har gitt meg mersmak, og var det som gjorde at jeg valgte å søke, sier Fossland.

Han blir ny universitetsdirektør

I og med at han allerede har vært i stillingen i ett år, vet han hva han går til. Samtidig mener han at det nå blir litt annerledes fremover.

– Til nå har jeg måttet prioritere det som har vært aller viktigst i et mer kortsiktig perspektiv. Det betyr at det er en del jeg ikke har kunnet jobbe like mye med, som jeg har tenkt at dette er noe den som skal overta på permanent basis må ta seg av, sier Fossland.

Har ambisjoner

Han vil ha fokus på å få til bedre samhandling i administrasjonen, forenkle nødvendige prosesser og utvikle bedre servicekultur.

– Det er ting som blir viktig i årene fremover. Det er mange utfordringer i denne jobben, som gjør den spennende. Det ene er å sørge for at administrasjonen støtter opp under den faglige biten, som er kjernevirksomheten til universitetet. I tillegg skal vi ha gode tjenester som støtter opp under forsknings- og utviklingsarbeidet, sier Fossland.

Han håper han vil oppfattes som en inkluderende og lyttende leder, samtidig som han vil være tydelig på hvilken retning de skal dra i.

– Jeg kommer til å legge vekt på å få til en god balanse mellom de tingene, sier den nye direktøren.

Variert bakgrunn

Nå blir han, sammen med rektor, øverste leder for omtrent 4.000 ansatte og 17.000 studenter. Mens rektor har ansvar for det faglige, har han ansvar for den økonomiske og administrative delen.

– Det er en kjempestor arbeidsplass med utrolige ressurser. UiT er en viktig institusjon som betyr mye regionalt, nasjonalt og på visse områder internasjonalt, sier Fossland.

Han har vært ansatt på universitetet siden 1996, i ulike stillinger både faglig og administrativt. Han kom fra stillingen som fakultetsdirektør ved Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL). Han er Cand.philol. i filosofi.

Nå tror han at hans varierte universitetsbakgrunn vil være til stor nytte i jobben.

– Jeg tror det er en fordel at jeg kjenner universitetet fra ulike stillinger og ulike nivå, sier Fossland, og trekker igjen fram at han er takknemlig for å få jobben.

– Det er mange folk jeg gjerne vil takke, som har støttet meg og lært meg veldig mye gjennom alle disse årene. Det er personer jeg har samarbeidet med, og som har lært meg hva universitetsadministrasjonen er, og hvordan man kan jobbe på en god måte innen en sånn organisasjon.