I henhold til avfallsforskriften er avfallsselskapenes kunder nødt til å deklarere farlig avfall. Opplysningene som skal gis omfatter blant annet leverandør, type avfall, leverte mengder, avfallets egenskaper, sammensetning og eventuelt innhold av bestemte miljøskadelige stoffer.

Både Perpetuum og Remiks har imidlertid tatt imot farlig avfall og valgt å deklarere avfallet selv, uten å oppgi hvor det kommer fra. Dette ble oppdaget i februar da Fylkesmannen gjennomførte inspeksjoner ved Remiks Miljøpark og Perpetuum Miljø Breivika.

Nytt system

– Det er viktig for oss at dette leddet ikke forsvinner: Vi er nødt til å vite hvem som har produsert avfallet, sier May-Helen Holm, rådgiver ved Fylkesmannens miljøvernavdeling.

I 2015 gikk Miljødirektoratet over til elektronisk deklarering av farlig avfall. I overgangsperioden ble det åpnet for at avfallsselskapene kunne påta seg oppgaven på vegne av kundene, men denne muligheten ble fjernet i fjor. I dag er det kundenes ansvar å registrere seg i direktoratets database og selv melde fra om deklarasjonspliktig avfall.

– Har vært snill

I en kommentar til Fylkesmannens inspeksjonsrapport, opplyses det fra Perpetuum at det er vanskelig å få enkelte kunder til å registrere seg. Det er ifølge selskapet bedre at de tar med seg avfallet og deklarerer det selv, i stedet for at det kanskje ikke blir levert i det hele tatt.

– Vi har noen kunder som ikke har gjort jobben sin ennå, så vi har gjort den for dem. Så snille kan vi ikke være lenger, sier Britt Mathisen Limo, daglig leder i Perpetuum Miljø AS.

Ifølge Limo har det tatt uforholdsmessig lang tid å få alle over på den nye, digitale løsningen.

– Det er noe bedriftene er nødt til å gjøre selv, men direktoratet har overlatt veiledningsjobben til bransjen. Vi har nå sendt ut informasjon til kundene våre, men vi er også nødt til følge opp noen av dem tettere, sier hun.

Flere avvik

I tillegg til deklarasjonsavviket, ble det hos Perpetuum oppdaget at de mangler skriftlige rutiner for åpning og stenging av en sluk som leder renset vann ut av mottaket.

«Konsekvensene ved en eventuell lekkasje i en av tankene hvis sluken ikke er avstengt, er alvorlig», heter det i rapporten.

– Vi har aldri hatt en lekkasje der, men vi har gjort som Fylkesmannen påpekte og endret våre rutiner, sier Limo.

Hos Remiks avdekket Fylkesmannen, i tillegg til deklarasjonsavviket, at virksomheten mellomlagret farlige avfall utover tillatt lagringstid, at de har mangelfull oversikt over lagrede mengder skadde batterier og at de ikke mellomlagrer PCB- og klorparafinvinduer i henhold til regelverket. Selskapet har fått beskjed om å redegjøre for retting av avvikene innen 24. april.

– Vi jobber nå internt med å finne ut hva som er årsakene til avviken. Vi vil gå grundig gjennom dem for å finne ut om dette dreier seg om systemfeil eller tilfeldigheter. Det er ikke snakk om store, alvorlige avvik, men vi ønsker like fullt å ha alt på stell fremover, sier daglig leder i Remiks Produksjon AS, Nicolai Sebergsen.