iTromsø skrev i forrige uke at en reduksjon i antallet liggedøgn ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), og en jordmortjeneste som ikke er rustet for barselomsorg, gjør situasjonen vanskelig for nybakte mødre i Tromsø.

Nå lover kommunen bot og bedring.

– Vi har vært så heldige at vi har fått prosjektmidler som setter oss i stand til å gjøre noe med dette. Vi fikk nettopp beskjed om tildelingen, så hvordan dette blir vet vi ikke ennå, sier direktør Kari Henriksen ved avdeling for oppvekst og utdanning.

Kommunen søkte i alt om 3,1 millioner kroner til styrking av barselomsorgen, kompetanseutvikling for helsesøstre og prosjektmidler til helsestasjonen for ungdom. Søknaden ble delvis innvilget.

– Vi fikk 2.870.000 kroner i støtte. Av dem skal 2,6 millioner gå til barselomsorg, forteller enhetsleder ved forebyggende helsetjenester, Britt Margareth Simonsen.

Fire mål for prosjektet

Hun avslører at kommunen har satt fire mål for prosjektperioden som strekker seg ut 2019:

1. Etablere en elektronisk løsning for meldingsutveksling mellom UNN, jordmortjenesten og helsestasjonene.

2. Finne ut hvordan den kommunale barselomsorgen skal dimensjoneres og struktureres for å møte de nasjonale retningslinjene. Det står det at mødre skal ha besøk av jordmor én til tre dager etter utskrivelse.

3. Gi jordmødrene og helsesøstrene nødvendig kompetanse til å avdekke og avverge vold, overgrep og omsorgssvikt.

4. Tilby alle hjemmebesøk.

– Med disse midlene har vi kjøpt oss tid til å finne ut av disse tingene. Så er politikerne nødt til å sikre den videre driften av tjenesten når alt er på plass, sier Simonsen.

Samarbeidsprosjekt

De nye retningslinjene for barselomsorg kom i 2014. Siden da har de færreste av UNNs samarbeidskommuner klart å gi et tilbud i tråd med retningslinjene til mødre i perioden mellom utskrivelse og første besøk fra helsesøster.

– Så vidt meg bekjent er det i dag kun Harstad og Narvik kommune som har inngått samarbeidsavtaler med fødeavdelingene ved UNN Harstad og UNN Narvik, hvor de forplikter seg til hjemmebesøk, sier Bente Mietinen, fungerende avdelingsleder ved Kvinneklinikken.

I november besluttet derfor Overordnet samarbeidsorgan (OSO) ved UNN å sette ned et klinisk samarbeidsutvalg bestående av representanter fra Kvinneklinikken, kommunene og Fylkesmannen.

12 timer kortere liggetid

Utvalget jobber i dag med å lage en oversikt over barseltilbudene i de ulike kommunene og skaffe oversikt over utdanningskapasiteten for jordmødre.

– Jeg tror ikke man skal belage seg på at UNN kommer til å starte med hjemmebesøk rett etter fødsel, men jeg håper at vi gjennom samarbeidet skal få på plass gode tilbud i kommunene, sier Mietinen.

Simonsen har tidligere uttalt til iTromsø at UNN ved å bygge ned sengeplasser og redusere liggetid, bidrar til å skyve oppgaver over på kommunen som den ikke er i stand til å ivareta.

Individuell vurderinger

Dette kjenner ikke Mietinen seg igjen i.

– Det er de friskeste som blir sendt hjem tidlig, etter rundt 48 timer, mens andre kan ligge opp til en uke. For meg er det viktigste at det blir gjennomført en individuell vurdering av barselkvinnene ved utreise, sier hun.

Ifølge Medisinsk fødselsregister har liggetiden ved norske sykehus gått ned 12 timer i løpet av de siste ti årene.