Per i dag står det cirka 160 søkere i kø for å få kommunal bolig.

Mange av disse er barnefamilier og andre som mangler de økonomiske ressursene som kreves for å ta seg inn i det svært trange boligmarkedet i Tromsø.

– Vi har altfor få egne kommunale boliger i dag slik at vi ikke har mulighet til å dekke etterspørselen, sier Kirsti Thunberg, seksjonsleder for velferd, arbeid og inkludering.

Nå ønsker kommunen å spille på lag med profesjonelle boligbyggere og boligselskaper for å bøte på noe av problemene.

Tilvisningsrett

– Vi ønsker å tegne avtale med utbyggere om at kommunen skal få såkalt tilvisningsrett for deler av boligmassen, sier Thunberg.

Man går nå aktivt ut for å rekruttere utleiere som kan tenke seg å hjelpe kommunen.

Tilvisningsrett betyr ikke at kommunen leier boligene, men kommunen vil ha rett å henvise leietakere til boligeierne – som deretter skriver kontrakt med de enkelte leietakerne.

– Det gjelder ikke hele boligmassen, det er kun snakk om deler av boligbestanden, forklarer Thunberg.

Ikke for de vanskeligste

De som får tildelt slike boliger er ikke folk som mangler boevne – til dem finnes det andre hjelpetiltak – men folk som ikke har økonomiske eller sosiale muligheter til å skaffe seg bolig.

– Det er helt vanlige leietakere, som man får et helt vanlig leieforhold til, påpeker Thunberg.

Kommunen annonserer derfor etter utbyggere, profesjonelle utleiere og andre som har et større antall boliger.

Sosialt ansvar

– Vi håper på å få boligutbyggere til å melde seg for å hjelpe oss. Det ville vært flott om de ville være med og ta sosialt ansvar, sier Thunberg.

Det handler imidlertid ikke om veldedighet. For boligeierne vil det være en gulrot i form av finansieringsordninger.

– Dersom man tegner slike avtaler med oss, så vil man ha mulighet til å bli omfattet av virkemiddelsordninger hos Husbanken, sier Thunberg.

En tilvisningsavtale vil gi utbygger fordelaktige finansieringsordninger som gjør det lønnsomt – og som kan være med på å realisere byggeprosjekter.

Vil ha profesjonelle utleiere

– Når de store utbyggingene – som Strandkantenområdet eller Workinmarka – er ferdige, så kan dette være en ordning som stimulerer til videre boligutvikling, sier Thunberg.

På sikt håper også seksjonslederen at et tettere samarbeid, inklusiv innenfor finansiering, mellom kommunen, Husbanken og utbyggere, kan gi Tromsø et mer moderne boligmarked.

– Sammenlignet med andre byer så har Tromsø svært få profesjonelle utleiere. Hos oss er det hovedsakelig deler av privatboliger som leies ut, sier Thunberg.

Mer attraktivt å bygge

Ved å gi fordelaktige finansieringsløsninger for deler av boligmassen, håper hun at potensielle utbyggere vil se sitt snitt til å realisere prosjekter der man i dag kanskje sitter på gjerdet og venter.

– Det kan på sikt gi større tilgang på utleieboliger i Tromsø, mener Thunberg.

HÅPER PÅ STØTTE: Kirsti Thunberg, seksjonsleder i kommunen, håper at private boligutbyggere vi være med på et krafttak for å få unna boligmangelen blant vanskeligstilte i kommunen. Foto: Haakon Steinmo
HÅPER PÅ STØTTE: Kirsti Thunberg, seksjonsleder i kommunen, håper at private boligutbyggere vi være med på et krafttak for å få unna boligmangelen blant vanskeligstilte i kommunen. Foto: Haakon Steinmo