Andreas Nygaard vant nylig Vasaloppet, et 90 kilometers langt løp i Sverige. Han deler gjerne sine beste tips til hvordan du bør smøre skiene dine for å gå god glid og godt feste:

Les også: Nygaard vant også i år verdens lengste skirenn

  • Bruk ski med riktig spennkurve for din vekt.

  • Finn den såkalte feste- eller smøresonen på skien, så du vet hvor langt opp og ned på skiene du skal smøre. Festesonen avhenger av din egen kroppsvekt og er veldig viktig for godt og riktig feste.

  • Bygg opp med hard voks i bunnene og mer dagsaktuell voks på toppen. For eksempel kan du bruke Blå ekstra fra Swix når det er fem kuldegrader og nysnø. Totalt skal du ha fem–seks lag med voks.

– Da er du klar for påsketuren, sier Nygaard.

Felleski-salgene øker

De siste årene har salget av felleski gradvis økt. Salgsleder for ski og sykkel på G-Max Jekta, Frank Jensen, tror årsakene er flere.

– Jeg tror salgene av felleski har økt fordi folk rett og slett vil slippe å smøre og fordi felleski har blitt omtalt mye i media. Sortimentet har nå blitt større og det er flere modeller å velge mellom, sier Jensen.

Les også: Arne Sæther fant «moderne» felleski fra 1970-tallet på hytta

Førsteamanuensis Tor Oskar Thomassen fra Idrettshøgskolen ved UiT er ekspert i skitrening og skismurning og synes det er bra at det er blitt så god kvalitet på smørefrie ski.

– Felleski er veldig bra for dem som ikke er eksperter på å smøre. Man kan smøre litt glider foran og bak skiene hvis man ønsker, men generelt glir de bra og sitter godt. De er nesten på høyde med vanlige ski når det gjelder kvalitet, påpeker Thomassen.

Les også: Skal du kjøpe felleski? Her er elleve anbefalinger (for abonnenter)

Ekstra skiglede

Eksperten anbefaler de mer ivrige skigåerne å lære seg å smøre, for det mener han gir ekstra glede.

– De som går mer på ski, kan mer om smurning. Da vil jeg anbefale at man smører feste etter temperatur. I temperaturer rundt to kuldegrader og kaldere, er det greit å bruke Blå ekstra.

Generelt mener Thomassen det er bra at felleskisalgene øker og at stadig flere går på ski.

– Skigåing er tross alt ikke bare en fysisk aktivitet, den bidrar til mental hygiene også, påpeker Tor Oskar Thomassen.