Gjennom ett år, fra 1. januar 2014 til midten av desember samme år, leverte mannen inn elektroniske meldekort til meldekortsentralen - på vegne av sin ektefelle. På meldekortene unnlot han å føre opp timene som ektefellen faktisk arbeidet hos Tromsø kommune.

Kvinnen fikk urettmessig utbetalt 171.509 kroner.

Fikk penger mens hun var i jobb

Kvinnen søkte selv om dagpenger fra NAV, i november 2013, med hjelp fra sin mann. I vedtaket om dagpenger kommer det frem hva formålet med dagpengene er, og at mottaker skal gi beskjed ved endringer i arbeidsforhold. Hun kom seg imidlertid i jobb fra 1. januar året etter, men på meldekortene var det fortsatt krysset av for «nei» på spørsmålet om arbeid.

– Det er imidlertid på det rene at ektefellen (kvinnen, journ.anm.) arbeidet i 100 prosent stilling, heter det i dommen.

– Gjort i fellesskap

Kvinnen skal ved enkelte tilfeller ha fylt ut meldekortene selv, men retten konkluderer med at det har vært under veiledning fra mannen, og at det er klart at ektefellene har begått bedrageriet i fellesskap.

Strafferettslig sett må derfor mannen svare for det fulle beløpet som er beskrevet i tiltalen. Begge ektefellene disponerte kontoen som pengene ble utbetalt til.

Kvinnen la skylden på mannen

Saken kom opp for retten etter at mannen forklarte seg i hans kones hovedforhandling, i tingretten i februar 2016. Den gangen erkjente kvinnen delvis straffskyld, men la også deler av skylden over på sin ektemann. Mannen er blant annet utdannet økonom.

Kvinnen ble dømt til 45 dager i fengsel.

– Tiltalen bygger altså på tiltaltes egen forklaring, og ville neppe blitt avdekket uten at han selv erkjente og forklarte seg om forholdet, heter det i dommen.

Han får derfor en betydelig rabatt ved straffutmålingen. Han dømmes til fengsel i 28 dager, samt at han må betale 3.000 kroner i saksomkostninger.