På Fergekroa i Tromsdalen er syriske Mohammed Majeid og forretningspartneren Najwa Abouras i full sving. Det lages tradisjonelle syriske retter som oozi, kibbeh og yalanji, men også burgere og norsk husmannskost.

Sammen overtok de driften av kroa i februar. Lørdag gjenåpnet de spisestedet med både nye og gamle retter på menyen.

– Vi har beholdt de gode, gamle rettene som folk er glad i, men vil også servere forskjellige syriske retter hver dag, forklarer Majeid, som jobbet ved kroa før han bestemte seg for å gå inn på eiersiden.

FLYKTET: Sammen med barna Sana (11) og Omar (16), flyktet Najwa Abouras fra Aleppo i 2015.

Flyktet med familien

Abouras flyktet fra hjembyen Aleppo med sine to barn, Omar (16) og Sana (11), i desember 2015.

SYDDE EGNE KJOLER: I hjembyen jobbet Abouras som klesdesigner. Her ser man en av de mange brudekjolene hun lagde.

– Før borgerkrigen jobbet jeg som klesdesigner og lagde brudekjoler, men det er vanskelig å finne seg arbeid som det i Norge. Heldigvis har jeg alltid elsket å lage mat også, sier hun lattermildt.

I Aleppo tjente Abouras godt på klessalget sitt, men pengene var aldri det viktigste for henne.

– Jeg liker å gi god service og se kundene smile, og det får jeg også gjort her. Det virker som folk er veldig glad i syrisk mat, forteller hun.

Familien bor i dag i ei kommunal leilighet i Hjalmar Johansens gate, men planen er å flytte inn i kroas andreetasje i løpet av neste måned.

– Vi gleder oss veldig til å få litt bedre plass.

GJENÅPNET: Fergekroa i Tromsdalen har åpnet igjen med nye eiere.

Oppfordret av venninner

Hun beskriver livet på flukt som tøft, og medgir at det også var vanskelig å omstille seg etter at hun kom til Norge.

– Det var så annerledes. Vi kom midt i mørketiden og kulden. Jeg tror nok at jeg ble litt deprimert. Jeg gråt mye, sier hun.

Etter hvert fikk hun seg imidlertid både norske og utenlandske venner.

– Da føltes det som hjemme igjen! De har hjulpet meg og familien masse. Venninnene mine her har hele tiden sagt at jeg kunne åpnet restaurant siden jeg lager så god mat. Nå har jeg endelig gjort det, sier Abouras og ler.