Da både ambulansehelikopteret og Sea King måtte gi opp grunnet værforholdene, ble hjelpekorpset siste utvei for mannen og turkameratene hans.

- Det var beintøffe forhold, tidvis fullstendig white-out og forholdsvis bratt. Vi har vært en ute en vinterdag før, og håndtert mange ulike situasjoner, men dette var noe av det tøffeste vi har vært med på, sier korpsleder Håvard Bakkehaug.

- Formidabel innsats

Hjelpekorpset fikk inn melding om at mannen trengte hjelp etter å ha skadet seg rundt klokken 17.00 onsdag ettermiddag.

- Det er høy skredfare i fjellet nå, men området der mannen lå var heldigvis ikke kjempeutsatt. Vi fikk stukket oss ut ei sikker rute opp til ham. Med bruk av stegjern, 100 meter redningstau og fjellduk fikk vi berget både ham og syv andre ned til snøscooterene våre. Derfra ble de fraktet videre med pulk og scooter, sier Bakkehaug.

Han roser turfølget.

- Alle gjorde en formidabel innsats. Særlig en gruppe finlendere som tok seg opp til gruppa med den skadde og bisto dem til vi ankom.

HJELPEKORPSET: Fra venstre: Andreas Stenberg, Håvard Bakkehaug, Frode Hansen, Viktor Olsen, Erlend Strand, Daniel Larsen, Patrik Jonsson, Mikael Grumsted og Freddy Pedersen. Foto: Lyngen Røde Kors

- Ingen garanti for å bli reddet

Rundt midnatt var hjelpekorpset fremme ved skytterhuset i Lyngen, hvor kommunen stilte med varm drikke og mat til turfølget og redningsmannskapene. Den skadde mannen ble tatt hånd om av ambulansepersonell og fraktet til UNN.

- Det dreier seg om en utenlandsk statsborger i 50-årene. Han er lettere skadet, opplyser pressevakt Per-Christian Johansen ved UNN.

Bakkehaug advarer mot å ferdes i fjellet slik forholdene er nå.

- Det er ingen garanti for at man blir reddet. Hvis man blir liggende kinkig tl i skredfarlig terreng, er det ikke alltid vi har mulighet til å rykke in. Vi setter vår egen sikkerhet veldig høyt, og skal ikke være bekjent med at våre mannskaper skader seg, sier han og fortsetter:

- Oppfordringen må være å gjøre gode vurderinger, sjekke været og skredfaren godt og velge trygge ruter. Man er også nødt til å ha med seg godt med utstyr slik at man klarer seg noen timer dersom man blir værfast. Sånn som det er nå er det imidlertid kanskje best holde seg i lavlandet og grille pølser i skogen.