Store deler av Troms og Finnmark er rammet av snøskredfare og stengte veier. Men E8 fra Tromsø via Nordkjosbotn og over til Kilpis er åpen. Heldigvis for de mange tromsøværingene som har tatt turen over grensa denne påsken.

Her er både veien, butikken og vinutsalget åpent i ferien, og da iTromsø besøkte det lille tettstedet på høyfjellet i Lappland var det tydelig at flere hadde tenkt tanken: Her skal det handles billig alkohol, kjøtt og tobakk. For å nevne noe.

HANDLER HER: Kilpishalli på Kilpisjärvi er tettstedets desidert mest populære sted. Her finner nordmenn billig kjøtt, alkohol, sigaretter og andre matvarer. Foto: Håkon Steinmo

Sjekker bagasjerommet

– Hei, hvor har dere vært da? Handlet litt på Kilpis, nettopp. Og hvor skal dere nå da? Hjem til Tromsø ja, akkurat. Kan vi se litt i bagasjerommet før dere kjører videre, eller?

Tollinspektør Eivind Lambela smiler idet han lener seg ned mot bilvinduet til gjengen som har vært på dagstur for å handle inn til påsken.

Sjåføren kommer villig ut og viser posene som ligger stablet bakerst i bilen. Så småsnakker de litt om ferieplanene og været før Lambela får se passene til alle i bilen. Etter noen minutter vinkes de videre.

– Ingenting å fortolle der. Folk flest smugler jo ikke. Det er i hvert fall min opplevelse. Men de som smugler har ofte lagt ned litt innsats i det, sier Lambela og ler litt.

– FOLK FLEST SMUGLER IKKE: Det sier tollinspektør Eivind Lambela under storkontrollen som tollerne holdt da iTromsø besøkte Kilpis. Foto: Håkon Steinmo

Skrur inn varer i panelet

Tollerne på Kilpis har sett det meste, der nordmenn på vei hjem noen ganger vil ha med seg litt mer enn det de har lov til. Da blir sigaretter pakket ned i frokostblandinger, snuspakker gjemt omkring i alle bilens hulrom og sprit helt over på flasker som ikke skal inneholde alkohol – som vannflasker og sjampoflasker.

– De som er litt mer proffe skrur jo gjerne smuglervarer inn i panelet og dører, og mer enn en gang har vi sett at en treliters vindunk inneholde konjakk istedenfor, eller at juicekartongen var fylt med alkohol. Folk forsøker å smugle på de mest utrolige måter, og det er nesten imponerende hvor kreative folk kan være, sier avdelingssjef for Tolletaten i Tromsø, Tom Olsen.

Dyrt å bli tatt

Da iTromsø var med tollerne på jobb på grensestasjonen ved Kilpis var det ingen overtredelser. Og hvis man hadde valgt å smugle hadde det blitt dyrt: Blir man tatt med to liter for mye brennevin i tollen, koster det deg 800 kroner i tillegg til at brennevinet beslaglegges. Velger du derimot å fortolle én liter brennevin koster det 300 kroner. Man kunne med andre ord bare ha kjøpt flasken hjemme i Norge.

– Folk flest er flinke til å følge kvoten. I tillegg har vi en app som man kan laste ned for å sjekke hva man har lov til å ta med inn i Norge, sier Lambela.

– Men hva skal til for at dere sjekker en bil ekstra nøye da?

– Det er ulike grunner hver gang, men kommer det en smekkfull bil og sjåføren sier han kun har handlet i Kilpis, så kan det jo være greit å ha en gjennomgang av bilen.