– Påsken er en aktiv periode for oss, men fordi den nesten var en måned tidligere i år enn i fjor, så har vær og føreforhold spilt en del inn. Snøfallet har vært med å begrense farten en del, men likevel er det mange som har hatt det litt for travelt, sier Geir Marthinsen, UP-sjef i Nordland, Troms og Finnmark.

Til sammen har utrykningspolitiet (UP) gitt 402 bilister forelegg for fart i løpet av påsken i region nord. I tillegg har de tatt åtte rusførere og elleve personer har fått førerkortet sitt beslaglagt som følge av fartsoverskridelser.

Men ifølge Marthinsen er ikke overtredelsene vært høyere enn forventet.

– Folk er stort sett flinke, men på dager med stor trafikk vil man også kunne få flere som kjører fort.

Tok 34 bare på Tisnes

Marthinsen forteller at de fleste som får forelegg ligger 10–20 km/t over fartsgrensen.

– Vi fører ikke egen statistikk for hver enkelt by, men mange av dem som vi stoppet i påsken er tatt i Tromsø. Det dreier seg om rundt 100 bilister, og de er hovedsakelig tatt på hovedfartsårene inn eller ut fra byen, sier Marthinsen, og legger til at det var størst trafikk palmehelgen og første og andre påskedag.

– Bare på Tisnes ble det på mandag utstedt 34 forelegg for fart. Det er ikke så ofte vi er der, men det viser jo bare at det syndes når det gjelder fartsovertredelser også på mindre veier, sier Marthinsen og forteller at veien de gir ut flest fartsbøter på er E8.

– Der er det flest biler, og dermed får man flest overtredelser.

Går en travel tid i møte

UP-sjefen forteller at de aldri før har tatt så mange for fartsovertredelser eller kjøring i ruspåvirket tilstand.

– Jeg tror ikke det handler om at det er flere syndere der ute nå enn før, men jeg tror vi klarer å stoppe flere fordi vi er mer til stede og mer synlige enn før. I påsken har vi vært ute i sivil, men for det meste uniformert. Det tror vi har en preventiv effekt, i tillegg til at det skrives mer om fartsovertredelser enn tidligere, sier Marthinsen og forteller at UP ikke kommer til å få det mindre travelt i tiden fremover.

– Når det nærmer seg sommer, folk skifter om til sommerdekk og veiene blir bare, da får vi også mer å gjøre. Da øker farten, og også antall forelegg.