Tittelen på foredraget, som finner sted torsdag kveld kl. 19 på Perspektivet museum, er «Om hvorfor jeg ikke vil skrive om et menneske som reiser seg fra stolen, går ut døra og setter seg i bilen».

– Den tittelen sier vel alt: Jeg er ikke interessert i handlingsdrevne romaner som forteller hva noen gjør, men mer interessert i karakterer og hvem de er, forklarer Kyrre Andreassen.

Skriver uten en plan

Andreassen har skrevet en novellesamling, tre romaner og to teaterstykker. Hans andre roman, «Svendsens Catering» (2006) vant han Sultprisen for, men det gikk altså ti år før han ble ferdig med sin tredje roman «For øvrig mener jeg at Kartago bør ødelegges» (2016). Denne romanen ble nominert til Brageprisen.

– Hvorfor tok det så lang tid å skrive den?

– Det er vel fordi jeg ikke fikk det til, da. Når jeg begynner å skrive så starter jeg med en karakter og så tar jeg det derfra. Jeg skriver uten å planlegge for mye, og da stopper det gjerne opp innimellom fordi jeg mister troen på prosjektet.

– Så det er din egen feil at det tok tid?

– Ja, og dét er det bitreste av alt. Jeg kan ikke skylde på noen andre, sier Andreassen, som også i 2015 var i Tromsø for å snakke om skrivesperrer.

Ikke opptatt av handling

Utgangspunktet for romanen fra 2016 er imidlertid ukomplisert: En elektriker med vondt i ryggen som skal sette opp en pergola i hagen hvor han og kona kan sitte og drikke vin. På Perspektivet torsdag kveld skal han snakke om det han kaller kjernen i prosaskrivingen hans, nemlig det å utforske karakterer uten et plott å hvile seg på.

– Hvorfor er du så lite opptatt av handling?

– Jeg synes ofte at TV og film fikser handlingsdreven historiefortelling bedre enn romanen. Tidlig på 2000-tallet snakket man jo gjerne om at TV-serien var den nye romanen, og det tvang meg til å tenke på hva romanen kan gjøre som ikke TV får til, sier Andreassen, som mener at romanen i mye større grad kan jobbe med rom og tid, samt at den er bedre egnet til å få fram det komplekse i mennesket.

Ble nesten TV-serie

– Du har aldri vært frista til å skrive for skjermen selv?

– Etter at «Svendsens Catering» kom ut var det et selskap som var interessert i å lage TV-serie av den, men kun hvis jeg skrev manus. Det orka jeg ikke.

– Hvorfor ikke?

– Da hadde jeg jobba med den karakteren i syv år og var rimelig lei av ham. Jeg ville heller ikke bruke mer tid på det samme prosjektet, men heller sette i gang med noe nytt. Nå tok det meg riktignok ti år å bli ferdig med den neste romanen, men hvis jeg skulle skrevet TV-serie først så ville det ha tatt enda lengre tid.