Det er russisk og kinesisk etterretning som kan ha størst skadepotensial mot Norge. De er på jakt etter informasjon innen teknologi, forskning, personregistre, foretaksinformasjon, strategier, beslutningsprosesser samt vesentlig informasjon om forsvar, beredskap og infrastruktur. Og de bruker gjerne folk på innsiden for å få tak i det informasjon om for eksempel kollegaer eller firmaet de jobber for.

Slik lyder konklusjonen fra PST under informasjonsmøte for næringslivet på politihuset i Tromsø onsdag.

Politiet i Troms hadde i samarbeid med næringslivets sikkerhetsråd invitert til møte der målet var å informere om arbeidskriminalitet og utfordringene arbeidstakere kan møte på i en verden der informasjon raskt og enkelt kan hentes ut via de riktige kildene og kanalene på internett. Og blant de store utfordringene er trusselen fra øst.

– Bevisst på Russland: Det svarer politimester Ole B. Sæverud på spørsmål om hvor truet Nord-Norge er av Russland, og sier at de som stormakt ønsker å kartlegge nærområdet sitt.

Kartlegger norsk forsvar

– Plasseringen til Norge, og spesielt Nord-Norge, gjør norsk territorium og farvann betydningsfullt for noen aktører, som for eksempel Russland. Med nordflåten som deres største militærstyrke, så vurderer vi at de bedriver en vedvarende kartlegging av norsk forsvar og beredskap. Dermed er det fremdeles grunn til å frykte Russland, sier en medarbeider i PST som av sikkerhetsmessige hensyn ikke ønsker navnet sitt på trykk i avisen.

Videre sier han at den største trusselen mot Norge i 2018 er ekstrem islamisme, og at PST ser på det som mulig at Norge blir rammet av terror i 2018. I tillegg er det et økt aktivitetsnivå blant høyreekstreme, men som da PSTs nasjonale trusselvurdering ble lagt fram tidligere i år, påpeker han at det er lite sannsynlig med terrorhandlinger fra høyreekstreme.

– Vi får gjort lite med trusler som kommer utenfra, som land som Russland, men det essensielle er forebyggingen. Vi må gjøre oss minst mulig sårbare, slik at vi for eksempel ikke kan bli angrepet via mail, sosiale medier eller internett.

Mener russerne følger med

Også politimester Ole B. Sæverud deltok på møtet, og under innledningen forsikret han om at Norge stort sett er et trygt land å leve i.

– PST sier at russisk etterretning følger med på nord. Hvor truet er vi av russerne?

– Vi er bevisst på Russland, og derfor er vi blant annet forsiktige med e-postvedlegg, som alle andre også bør være. Som stormakt ønsker jo russerne å kartlegge nærområdet sitt, men det er ingenting som tilsier at vi vil bli utsatt for angrep fra Russland fordi de vil ta Norge. Men fordi Norge ligger så nærme, så er vi mer interessante for dem enn andre.

– Er russerne den største trusselen mot Nord-Norge?

– Det som truer Norge, truer også Tromsø. Men samtidig har Oslo en del hovedstadsutfordringer som Tromsø ikke har, som å beskytte Stortinget og Slottet. Så man kan si at Tromsø er litt mindre utsatt for terrortrusler fra ekstreme grupper enn Oslo. Men samtidig vet vi at det finnes personer der ute som følger med på oss, som russerne. Derfor er det viktig for oss å informere om dette, slik at folk melder fra hvis de opplever noe som tilsier at informasjon lekker ut fra for eksempel firmaet de jobber i, sier Sæverud til iTromsø.