Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) er glad for at statsråden har fattet sin beslutning om fellesnemnda, men konstaterer at fylkestinget i Troms ikke fikk gehør for sitt ønske om at det skulle tas hensyn til befolkningsmengde.

– Dette handler egentlig om noe helt annet enn sammenslåing av to fylker. Det handler om en gjennomgang av måten vi har organisert det offentlige Norge på, sier Ørnebakk.

– Nå er vi nødt til å komme i gang med dette arbeidet.

Departementet har bestemt

Det ble torsdag klart at Kommunal- og moderniseringsdepartementet har fastsatt forskriften for sammenslåingen av Troms og Finnmark. Fellesnemnda skal settes sammen av 17 medlemmer fra Finnmark og 19 medlemmer fra Troms.

Det er det samme som forhandlingsutvalgene fra de to fylkene forhandlet seg fram til i Gardermoenavtalen i februar i år.

Troms valgte på fylkestingsmøtet i mars sine 19 representanter.

Fellesnemnda skal lede sammenslåing

I forskriften om sammenslåingen heter det blant annet at fellesnemnda skal bestemme alle nødvendige forhold vedrørende sammenslåingsprosessen, som politisk og administrativ organisering, samt plassering av de ulike enhetene og funksjonene.

I Gardermoenavtalen ble det bestemt at den sentrale administrasjonen skulle ligge i Tromsø, mens tre etater skulle ledes fra Vadsø og fire fra Tromsø. Det minner mye om den nye organiseringa av fylkesmannsembetet – bare at der ligger ledelsen i Vadsø, og fire avdelinger ledes derfra, mens tre skal ledes fra Tromsø.

I og med at Gardermoenavtalen er forkastet av fylkestinget i Finnmark, ligger det ingenting i bunn for den nye fellesnemnda.

– Nå er det opp til partiene som blir sittende i fellesnemnda å begynne med blanke ark, sier Ørnebakk.

Vil komme kjapt i gang

Han mener at det haster med å komme i gang. Fylkestinget i Finnmark har imidlertid ikke valgt sine representanter til fellesnemnda. Deres neste ordinære fylkestingsmøte er først i juni. Statsråd Monica Mæland har kalt inn til første møte i nemnda i juni, etter at fylkestingsmøtene er avholdt.

– Det kommer ikke å skje veldig mye de nærmeste ukene. Først må vi få på plass alle folkene. Dette betyr nå at vi går glipp av en del måneder med arbeid, mens fylkene sør for oss er i full sving med å sikre sine interesser, sier Ørnebakk.

Han tror den største utfordringa blir tidspresset. Kommunene skal slås sammen i 2020, og før den tid er det mye å ta tak i. I første omgang skal nemnda konstitueres, det skal engasjeres prosjektledelse og finne ut av administrative funksjoner.

– Vi skal ta imot de nye oppgavene og de nye ansatte med all den profesjonalitet som trengs. Nå handler det om å stable den på beina, sier fylkesrådslederen.