– Tidligere har kommunen gitt oss moralsk støtte. I mars fikk vi et muntlig tilsagn om økonomisk støtte, og gamleby-prosjektet er tatt inn i kulturplanen. Det er første gang kommunen har sagt at de vil bidra med penger, det opplever jeg som et stort skritt fremover, sier daglig leder i Gamlebyen, Åge Myhre.

Håper på millionen

Ifølge Myhre har Sparebanken Nord-Norge bevilget 50.000 kroner til prosjektet. Varaordfører Jare Aarbakke i Tromsø kommune har imidlertid adskillig større ambisjoner.

– Vi har ikke bundet oss til et beløp, men kommunen har forpliktet seg til å komme opp med en finansiering. Vi jobber med et spleiselag mellom kommunen og private, og håper å kunne mobilisere en totalsum i størrelsesorden én million kroner, sier Aarbakke.

50/50-fordeling

Varaordføreren viser til at det er tverrpolitisk enighet om gamlebyprosjektet, og at det er et viktig prosjekt. Samtidig legger han ikke skjul på tilstanden til den kommunale økonomien.

– Vi har en stram kommunal økonomi så vi må lete etter private aktører og internt i kommunen som kan bidra økonomisk. Det er snakk om et spleiselag, så da ser jeg for meg en fordeling på 50/50 mellom kommunen og private for å nå målet.

Stiftelsen viktig

Gamleby-entusiastene jobber nå for at «Stiftelsen Tromsø Gamleby» blir en realitet om ikke lenge. Stiftelsens vedtekter skal være klare. Åge Myhre sier stiftelsen har mellom 100 og 150 andelshavere, alt fra politikere, fagfolk, eiendomsutviklere og folk som driver virksomhet i Skansen-området.

For kommunen er det viktig at stiftelsen er på plass, og at det haster med å komme i mål med spleiselaget.

– Vi har ikke all verdens tid på oss. Det skal også være sagt, der er en forutsetning at Tromsø Gamleby kommer opp med realisering av stiftelsen så vi får et rettssubjekt å forholde oss til, sier Jarle Aarbakke.