Kvinnen, som av hensyn til seg selv og barnet sitt ønsker å være anonym, oppdaget til sin forferdelse at posen med babymat – av typen Go' Grøt med bringebær og banan fra Ella's Kitchen – gikk ut på dato i oktober i fjor.

– Jeg blandet den i grøten, og reagerte litt på fargen, men tenkte meg ikke ordentlig om. Da sønnen min ble dårlig, brakk seg og kastet opp maten igjen, sjekket jeg produktet skikkelig, og det viste seg å være helt råttent. Det er kanskje ikke så rart, når det har stått i butikken i flere måneder etter utløpsdatoen, forklarer hun.

Frykter for sikkerheten

BEST FØR: Posen med babymat skulle vært fjernet fra butikkhyllen ved utgangen av oktober i fjor. Likevel solgte Coop Obs varen i mars i år. Foto: Privat

Hun ble forbannet og ringte Coop Obs, hvor hun hadde kjøpt maten. De lovet bot og bedring, ba om unnskyldning og sa ut hun kunne komme og hente ny mat til sønnen onsdag.

Det hun imidlertid fant da hun kom tilbake neste dag, var at det ennå sto gammel babymat i hyllene.

– Det er ganske grovt. Jeg er redd for at andre skal oppleve det samme som meg og sønnen min. Matforgiftning kan få ganske alvorlige konsekvenser for små barn, sier hun.

Grossisten, Jensen & Co AS, opplyser at produsenten har stanset produksjon av produktet med bringebær- og banansmak, og erstattet det med en annen smak.

Gjelder flere Coop-butikker

Etter erfaringen på Obs, bestemte hun seg for heller å dra til Coop Extra på Bjerkaker for å handle mat til sønnen. Også der fant hun gammel mat i hyllene. Blant annet babygrøt som gikk ut på dato i august i fjor.

– Der tok de ansatte grep med en gang og fikk fjernet produktene, forteller moren.

Onsdag ettermiddag ble det også oppdaget utgått babymat i hyllene til Coop Extra på Stakkevollveien.

– Dette er svært beklagelig. Ingen unnskyldning er god nok for ikke å ha kontroll på datoene i hyllene. Her har vi rutiner som må innskjerpes, sier driftsdirektør i Coop Nord Sa, Raymond Kristiansen til iTromsø.

Han ble gjort kjent med saken onsdag kveld, og opplyser torsdag at konsernet har gått gjennom varelagrene deres i samtlige butikker i Tromsø.

– Vi har fått fjernet det som skal fjernes, sier han.

– Nødt til å være nøyaktige

UTGÅTT: Denne posen hadde utløpsdato i mars. Også den ble solgt på Coop Obs onsdag. Foto: Privat

– Obs ble gjort oppmerksomme på dette, men likevel var ikke varene fjernet da kvinnen kom tilbake.

– Da har ikke vi gjort jobben vi vanligvis skal gjøre. Er vi gjort oppmerksom på slikt, skal vi umiddelbart gå til hyllen og fjerne varen. Dette er ikke gjort, og er en sak for videre oppfølging internt i Coop.

Kristiansen opplyser at han ønsker å komme i kontakt med kvinnen.

– Vi ønsker gjerne å få beklaget dette skikkelig, og få kompensert henne for opplevelsen, sier han.

Ikke umiddelbart farlig

BEKLAGER: Driftsdirektør Raymond Kristiansen i Coop Nord SA legger seg paddeflat. Han opplyser at konsernet i løpet av onsdag og torsdag har gått gjennom alle sine butikker i Tromsø og fjernet gamle varer fra hyllene. Foto: Coop Nord SA

Marianne Nordhov, avdelingsoverlege ved UNNs barneavdeling, opplyser til iTromsø at fordervet babymat sannsynligvis ikke vil føre til sykdom hos barn som spiser det.

– De oppdager raskt om maten smaker dårlig, og vil trolig spytte det ut eller kaste det opp igjen. Det er det som berger dem fra ubehagelige konsekvenser. I ytterste konsekvens, dersom de får det i seg, kan det gi generelt ubehag i form av kvalme, oppkast og utilpasshet. Om barnet får vedvarende symptomer, bør man oppsøke helsepersonell.

Rettelse: iTromsø skrev at produktserien var tilbaketrukket tidlig i 2018 som følge av produksjonsfeil. Dette medfører ikke riktighet: Produsenten har imidlertid stoppet produksjon av mat med bringebær- og banansmak.