Dette er bare noe av det som foregår av arbeidskriminalitet i Tromsø. Og ifølge politiet er mørketallene store.

– Vi tar bare toppen av isfjellet. Det er begrenset hvor mange kontrollmyndighetene klarer å ta, og derfor er vi helt avhengige av at forbrukere og næringslivet melder ifra hvis de ser noe mistenkelig, sier næringslivskontakt i Troms politidistrikt, Merethe Samuelsen.

– Foregår overalt

Det kan være at byggefirmaet man benytter ikke har et organisasjonsnummer, det kan være at malerjobben man har bestilt er veldig billig, det kan være at man kun kan betale kontant på et massasjestudio eller at renholderne på arbeidsplassen din alltid jobber ugunstige tider.

– Jeg ønsker ikke å henge ut noen, men poenget er at det foregår overalt, og enkelte bransjer er mer utsatte enn andre. Og politiet kan ikke være overalt. Derfor er vi avhengige av at folk har øynene åpne for dette, sier Samuelsen.

40 milliarder forsvinner

Samuelsen har jobbet som etterforsker og leder av økoteamet i politidistriktet i henholdsvis fem og 13 år, og har jaktet mange svindlere gjennom årene.

Men i fjor sommer fikk hun ny jobb, og skal nå jobbe forebyggende opp mot næringslivet. Og ifølge 48-åringen fra Lyngseidet er det mer enn nok å ta tak i.

– Årlig forsvinner 40 milliarder kroner i skatte- og avgiftsunndragelser her i landet. Det er like mye som vi bruker på universitet- og høgskoler på ett år, eller halvparten av den årlige kostnaden som går til politi- og rettsvesen. Det sier litt om omfanget, og det foregår overalt, også i Tromsø, sier Samuelsen, og utdyper:

– Som eksempler ser vi at konkursryttere er mer vanlig enn før. Du har de som utnytter Nav-ytelser i form av å motta sykepenger for personer som fortsatt er i arbeid. Vi ser arbeidstakere som oppretter enkeltmannsforetak for å bli «underleverandører», der arbeidsgiveren i realiteten styrer alt. Vi ser utro ansatte som gir informasjon til noen utenfor bedriften, vi ser innsidehandel og hvitvasking, sier Samuelsen og påpeker at de kriminelle er bedre organisert enn tidligere.

– Mange husker kanskje Nigeria-brevene fra 90-tallet der man ble lovet gull. Etter hvert var det de færreste som gikk på dette. Men i dag foregår det meste på internett, og e-poster som ser ut til å være fra for eksempel banken eller skatteetaten har nok lurt mange, mener Samuelsen

Useriøse aktører

– Hvis noen skryter av at bilpleien eller malejobben var veldig billig, hva gjør du? Tar du avstand? Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det gjerne det. Da sitter det muligens en arbeider på andre siden som får for lite lønn. Og der har vi alle et solidarisk ansvar. Hva slags samfunn vil vi leve i? I stedet for å oppsøke firmaet med den billige renholdsjobben, spør heller den som har benyttet seg av det hvordan de tenker at velferdsstaten vår fungerer, sier hun.

Siden i fjor sommer har Samuelsen vært i kontakt med flere næringslivsaktører i byen, og overfor iTromsø understreker hun at de aller fleste er seriøse.

Likevel er det de som utnytter seg av systemet. Som eksempler nevner Samuelsen nordlys-guiding der aktørene har manglet de rette løyvene for å transportere folk, byggefirmaer som etterlater seg uferdige og dårlige hus og massasjestudioer som utnytter sine ansatte.

– Det første du må gjøre som forbruker er å sjekke om firmaet du skal benytte deg av står i Brønnøysund-registeret. Så kan du se om de har et organisasjonsnummer, og dette gjelder også om du bare er på utkikk etter vaskehjelp eller barnepass. Oppfordringen må være å bruke seriøse aktører, slik at man vet at de ansatte får godt betalt og alt foregår lovlig, påpeker Samuelsen.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø
Foto: Ronald Johansen / iTromsø
Foto: Ronald Johansen / iTromsø
Foto: Ronald Johansen / iTromsø