Det har vakt oppsikt på Vestlandet etter at 17. maikomiteen i Bergen har innført forbud mot salg av plastballonger fylt med helium på nasjonaldagen. Bakgrunnen er debatten rundt plastsøppel.

Formann i 17. maikomiteen i Bergen, Erik Næsgaard, sier til Bergens Tidende at han skjønner at noen blir skuffet.

Forurensende

– Det er klart at noen vil bli skuffet. Men vi tror at det er mye annet barna kan glede seg over på 17. mai som ikke handler om ballonger. Plastforurensing er i fokus, og vi støtter et forbud, sier han til avisen. Støtter du forbud mot gassballonger? Ja Nei Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Støtter du forbud mot gassballonger? Ja 0% Nei 100% Du har allerede stemt 1 stemmer

Hans kollega i Tromsø, programansvarlig i 17. maikomiteen, Jack Arne Giæver Nilsen, sier at de vurderer et forbud også i Ishavsbyen.

Liten økonomisk betydning

AVVENTENDE: Programsjef i Tromsøs 17. maikomité, Jack Arne Giæver Nilsen, sier at komiteen vil følge retningslinjene fra kommunen om salg av gassballonger. – For oss er dette en liten sak, sier han.

– Vi fikk en henvendelse fra kommunen der vi ble informert om at de vurderte et forbud, sett i lys av at byen ønsker å bli en plastfri, forteller han.

– Vi har ennå ikke rukket å gi tilbakemelding til kommunen, men for oss er dette en liten sak, sier Nilsen.

Ifølge ham vil det ha liten effekt for lag og foreninger at det innføres ballongforbud.

– De siste fem-seks årene er det ikke korpsene som har solgt ballonger – det er de omreisende utenlandske torgselgerne som har gjort det, sier han.

Disse må søke salgsløyve fra kommunen.

Korpsenes selger ikke

SKOLEKORPS: For Borgtun Musikkorps vil ikke et ballongsalgforbud ha noen økonomiske konsekvenser, sier styrelederen.

At ballongsalg har liten betydning for korpsene i Tromsø, bekreftes av korpsmiljøet.

– Vi har ikke solgt ballonger på flere år. Vi har valgt å legge vår dugnad til andre deler av året. På 17. mai ønsker vi å konsentrere oss om «kjernevirksomheten», som er å spille, forteller Anett Osnes Fause, styreleder i Sør-Tromsøya Musikkorps.

Det samme sier hennes kollega nord på øya.

– Vi har minimert dugnadsarbeidet på 17. mai, bortsett fra det å spille, sier Anita Dahlberg, styreleder i Borgtun Musikkorps.

Ifølge henne er heller ikke fortjenesten av ballongsalg noe som står i forhold til den nødvendige innsatsen.

Har «folkeavstemning»

VURDERER Å FREMME FORBUDSFORSLAG: Jarle Heitmann gjennomfører for tiden en uoffisiell "folkeavstemning" på nett om hvorvidt vi skal innføre ballongsalgsforbud i Tromsø. Foto. Ronald Johansen

Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret, Jarle Heitmann, gjennomfører for tiden en avstemming på internett om hvorvidt man bør forby ballongsalget i Tromsø.

– Det er svært mange av dem som er inne og stemmer som sier nei til ballongsalg og støtter et forbud, sier Heitmann til iTromsø.

Ifølge ham er det flere argumenter som taler for et forbud.

– Man har miljøaspektet med plastforurensing som er viktig for Tromsøs ambisjoner om å være plastfri by.

– Så har man det at mange mener at bruken av helium er uheldig. Det er et sjeldent grunnstoff som er viktig innenfor medisinsk behandling, sier han.

Rekker neppe forbud i år

Selv har han ikke konkludert med hva han mener om saken, men om mange nok støtter tanken om ballongforbud, vil han jobbe videre med saken politisk.

– Vi må imidlertid se på om det rammer lag og foreninger på en uheldig måte, og i så fall kompensere dem, sier han.

Om det er tid til å forby ballongsalg innen årets 17. mai er uklart. Det er mindre enn halvannen måned igjen til nasjonaldagen.

– Kanskje er det for tidlig å få det til i år, så vi må kanskje innføre et forbud på sikt. Og da må det gjelde hele året, og ikke bare på 17. mai, sier Heitmann.