I dag er flere av kommunens tekniske tjenester lokalisert på "Slottet" på Skattøra. Lokalene er imidlertid preget av nedslitthet, alder og manglende tilpasning til virksomhetene som holder til der.

Blant annet risikerer man å miste autorisasjonen for det kommunale maskinverkstedet fordi lokalene er for små og for uegnede.

40 år gammelt

Bygget ble tatt i bruk for godt og vel 40 år siden, og siden den gang er det endret flere ganger.

Nå er det ikke mulig å gjøre mer, mener administrasjonen i kommunen.

I et saksfremlegg om et mulig nytt Teknisk Senter, skriver de følgende:

"Dagens lokaliteter innehar få kvaliteter som det verken er funksjonsmessig eller økonomisk hensiktsmessig å foreta ombygging/rehabilitering eller bygge videre på".

Skal utrede "Teknisk Senter"

Nå ønsker imidlertid kommunen å få mer tidsriktige lokaliteter – i tillegg til at de ønsker å få til en kraftsamling av samtlige tekniske tjenester – hvorav mange per i dag er spredt utover i byen.

Tirsdag vedtok politikerne i formannskapet at det skal settes i gang et realiseringsprosjekt av et "Teknisk Senter" – eller et "Slottet II".

Planene omfatter nybygg av 10.000 kvadratmeter verksted, lager, personalrom og kontorer, samt publikumsdel.

Dagens bygningsmasser er på litt i underkant av 7.000 kvadratmeter.

Dog mener kommunens administrasjon at det ska være mulig å få til en langt bedre fellesutnyttelse av de nye lokalene enn det som er tilfelle i dagens bygg.

180 ansatte

Der er det tenkt at kommunen skal samle 180 ansatte innenfor Bydrift, Byggforvaltningen, Byggdrift, driftsavdelingen til Vann og Avløp, arbeidstreningsavdelingen Dreis, Fagrent, samt administrasjon og en merkantil del.

I dag er flere av disse tjenestene innlosjert andre steder enn i tilknytning til Slottet. Noen er i Strandveien, Dreis er i Evjenveien på Tomasjord, mens eksempelvis Byggforvaltningen holder til på rådhuset.

Må avklare med grunneierne

Det er ennå ikke beregnet hva et nytt bygg vil koste, men en røff kalkyle med utgangspunkt i dagens byggekostnader for nærings- og tekniske bygg, lager og kontor, samt leiekostnader, hinter om en investering på mellom 500 og 700 millioner kroner.

Det er imidlertid ikke sikkert om det er kommunen som vil stå for denne investeringen. Dagens Slottet er eid av Tromsø kommunes pensjonskasse. Derfor må det avtales med pensjonskassa om den videre prosessen.

Rive eller beholde

I prosjektplanen skisseres det flere alternativer for nybygg.

• Riving av hele eller deler av dagens Slottet og bygger helt nytt. Dette vil i så fall skje i samarbeid med pensjonskassa.

• Bygge et helt nytt "Slottet II" like nord for dagens bygg – da på kommunal grunn. Da vil dagens Slottet bli leid ut etter at det nye bygget står ferdig.

• Bygge helt nytt på kommunal tomt, og rive dagens Slottet slik at den delen av tomta kan brukes til andre formål.

Etter vedtaket i formannskapet går nå prosjektet videre, og det vil blant annet legges opp til forhandlinger mellom pensjonskassen og kommunen, prosjektering, reguleringsarbeid, samt arkitektkonkurranse.