Klistremerkene som påstår at "Refugees are not welcome" – eller at flyktninger ikke er velkomne – er limt opp både på døra til fellesbalkongen, døra inn fra svalgangen, samt på ytterdøra til deres leilighet.

Klistremerkene ble limt opp før helga – bare kort tid etter at Mahbob og Sayd hadde fjernet merkene som ble limt opp tidligere.

Vet ikke hva hun skal gjøre

– Jeg er veldig lei meg, det føles veldig sårt at noen gjør dette her i Tromsø. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Mahbob da iTromsø møter henne og ektemannen hjemme i deres leilighet.

Hun er sterkt preget av det som er skjedd, og ønsker derfor ikke å stille opp på bilde.

– Det er for vanskelig for meg, sier hun.

Mahbob er opprinnelig fra Iran, men var nødt til å flykte til nabolandet Irak på grunn av politisk virksomhet. Derfra ble hun fordrevet til Tyrkia før hun fikk tillatelse til å komme til Norge for ni år siden.

KLISTREMERKER: De fremmedfientlige klistremerkene er limt opp på dører og vinduer i borettslaget. Foto: Håkon Steinmo

Bodd i Tromsø i åtte år

– Før bodde vi i land som var diktaturer, der det var krig og der situasjonen for kurdere er veldig vanskelig. Vi trodde vi ikke skulle oppleve noe slikt når vi kom til Norge, sier hun.

HÆRVERK: Klistremerkene som noen har limt på dørene i Mahbob og Sayd Torabis borettslag er vanskelig å fjerne. Foto: Håkon Steinmo

Ekteparet og deres datter kjøpte leiligheten på Tomasjordnes for snaue to år siden – og før den tid har de bodd i Tromsø i litt over seks år.

– Vi har ikke hatt problemer med noen før vi flyttet ned hit på Tomasjordnes, forteller Mahbob.

Også like etter at de flyttet inn i sin nye leilighet ble det limt opp slike klistremerker.

Nå føler hun, ektemannen og datteren seg ikke trygge. De frykter at den eller de som ligger bak den fremmedfiendtlige hetsen skal gå enda lenger.

Lever i frykt

– Vår datter tør ikke å gå ut og leke uten at jeg blir med, og hun er redd for å gå på skolen, sier Mahbob oppgitt.

Datteren har ifølge Mahbob reagert veldig sterkt på det som er skjedd.

– Hun har sett hvordan vi har reagert, og at vi voksne blir skremte. Det er vanskelig for henne, sier Mahbob.

Selv sier hun at hun har problemer med å sove, at hun er redd og at hun ikke vet hvordan hun skal hindre at noe lignende skjer igjen.

– Vi har vært i kontakt med politiet som sier at de ikke kan gjøre noe ettersom vi ikke har vitner som har sett noe, sier hun.

Vil anmelde forholdet

Hun kontaktet politiet etter at de siste klistremerkene ble limt opp, og fikk da oppfordringen om å komme inn på politistasjonen.

– Jeg vil dra dit mandag og vil da anmelde forholdet, sier hun.

KLISTREMERKER: De fremmedfientlige klistremerkene er limt opp på dører og vinduer i borettslaget. Foto: Håkon Steinmo

Verken hun eller ektemannen vet hvem som står bak klistremerkene, men hun frykter at det kan være noen som har tilgang til borettslaget – enten en nabo eller noen som kjenner noen som bor der.

– Vi har låst ytterdør som du trenger pinkode for å komme inn gjennom. Det er bare vi som bor her som har denne koden, sier Mahbob.

Ber vitner om å melde seg

Operasjonsleder ved Tromsø-politiet, Frode Strende, sier at det er veldig uheldig at noen blir utsatt for slike ting.

– Samtidig er det vanskelig å finne ut hvem som står bak dersom det ikke er vitner til det hele. Derfor oppfordrer vi dem som eventuelt har sett noe om å ta kontakt dersom det opprettes straffesak, sier han til iTromsø.

Om det er å regne som kriminelt å klistre opp slike klebemerker vil være opp til politijuristene å avgjøre.

– Det er noe som vil bli avklart etter at vi har fått snakke med de fornærmede mandag, sier han.