Kommunestyret vedtok i mars at avlastningsboligene på Berglund og i Iver Walnums vei IKKE skulle legges ned som følge av innsparinger i helse- og omsorgssektoren.

Like fullt ble det vedtatt å stenge de to avdelingene etter at Brann og Redning mente de var uegnet for videre drift.

Vil ikke til Seminaret

I ettertid har de pårørende til barna som bruker boligene protestert mot nedleggelsene som de mener vil ramme en svært utsatt gruppe.

Nå er brukergruppa kommet med et konkret forslag til kommunen om kun å legge ned den ene av avlastningsboligene – og beholde Iver Walnums vei.

– Da vil kommunestyrets vedtak delvis innfris, og det er mulig å finne løsninger for de brukerne som vil få størst skadevirkninger ved en ny midlertidig flytting til Seminaret, skriver de i et brev til kommunen.

Vil bremse flyttingen

Brukergruppa argumenterer med at kommunen langt på vei vil oppnå ønskede innsparings- og arbeidsmiljøresultater ved å beholde boligen.

• Boligen er pusset opp og det vil være lettere å brannsikre den.

• Det er kortere vei enn til Berglund.

• Man vil kunne ha felles ressursteam og nattevakter med Seminaret.

• Man vil slippe å etablere skjermet leilighet på Seminaret.

Vil beholde Iver Walnums vei

Ifølge brukergruppa er det foreslåtte alternativet langt bedre for de mest ressurskrevende brukerne enn det å måtte flytte dem til Seminaret.

Derfor ønsker man å beholde tilbudet fram til de nye avlastningsboligene står ferdige i Sommerlystveien. Disse er beregnet å være ferdige i starten av 2020.

Trond Brattland, avdelingsdirektør for helse og omsorg, sier at han har registrert forslaget fra brukergruppa, men at det er for tidlig å gi et konkret svar på det.

Ikke egnede lokaler

– Problemet er at både Berglund og Iver Walnums vei ikke er egnet for bruken vi har der, sier han.

– Om vi velger å holde Iver Walnums vei åpen, så vil vi være nødt til å investere midler der – i tillegg til at det vil ta tid å få det pusset opp, påpeker Brattland.

I TVIL: Avdelingsdirektør for helse og omsorg, Trond Brattland.

Det vil i sin tur føre til at lokalene vil være stengt for bruk – og da må beboerne uansett ut.

– Det vil ha en inngripende virkning på brukerne uansett hvordan vi snur og vender på det, sier han.

Individuell kartlegging

Derfor vil ikke han si verken ja eller nei til forslaget før det er gransket nærmere.

– Vi skal også i gang med en individuell kartlegging av behovene til den enkelte, og når den er klar så vil vi se hvilke konkrete behov vi har og hvordan vi kan løse dette, sier Brattland.