I juni i fjor gikk politiet til aksjon mot en ubebodd fritidsbolig på Ringvassøya i Tromsø kommune, som blir disponert av en mann i 60-årene.

Politiet hadde fått opplysninger om at det ble oppbevart våpen i huset, men de fikk seg en overraskelse da de tok seg inn i huset.

  • Se liste over beslaget nederst i teksten

Fant 2.000 patroner

Der lå det maskingevær, pistoler, rifler, haglepumpe, rakettkaster, bajonetter og rekke gamle hagleløp. For å nevne noe. Til sammen var det 88 våpen og våpendeler i huset. Mannen som eide huset hadde verken våpnene innelåst i et sikkerhetsskap eller lisens til å eie alle våpnene.

I tillegg ble det funnet mer enn 2.000 patroner i huset.

Fordi de var oppbevart i strid med våpenloven tok politiet med seg alt av våpen fra fritidsboligen, og ga mannen et forelegg om inndragning. Det nektet han å godta, og saken skulle etter planen gått i Nord-Troms tingrett mandag.

Nå har mannen i 60-årene derimot godtatt inndragningen, og politiadvokat Thomas Rye-Holmboe sier til iTromsø at den strafferettslige delen av saken dermed er avsluttet.

Usikkert hva som skjer med våpnene

– Saken var fundamentert og støttet på et inndragningsforelegg, der han nå har godtatt inndragningen. På et relativt tidlig tidspunkt var man i tvil om han utfylte de personlige forutsetningene som kreves for å kunne ta et straffansvar. Dette er en eldre mann, og det knytter seg til helsemessige utfordringer, sier Rye-Holmboe.

Hva som skjer med de nesten 100 våpnene er ennå ikke bestemt, og blir enn så lenge oppbevart hos politiet i Tromsø.

– Enkelte av dem er våpen som ikke er legale i sin art. Andre våpen kan man legalt oppbevare, men han mister uansett alle. I tillegg kan ingen ha våpenkort for så mange våpen, sier Rye-Holmboe.

– Hva er forklaringen hans for å ha oppbevart så mange våpen?

– Jeg kjenner ikke hans forklaring, men det handler sannsynligvis om at han har samlet opp våpen gjennom lang tid.