Tirsdag skal Arbeiderpartiet, Rødt og SV fremme et felles forslag på at plastballonger fylt med helium ikke lenger skal være tillatt å selge. Forslaget kommer nå i forbindelse med 17. mai som er den store «ballongdagen» i året.

En av dem som reagerer på forslaget er Bjørn Jarle Sørensen som driver «Gøy i byen», et firma som selger tjenester og produkter, deriblant heliumballonger, til ulike former for fest og selskaper i Tromsø.

– Jeg synes det virker som politikerne ikke har undersøkt nok når det kommer til heliumballonger. For å unngå at ballongene blir en miljøtrussel så kan man gjøre som i Trondheim å feste på en ballongvekt, sier Sørensen.

Rett i søpla

I Trondheim kommune ble det tidligere i år bestemt at heliumballonger må selges med vekt i snora eller fortynnet helium, slik at de ikke flyr av gårde og da havner i naturen. Dette etter at Miljøpartiet De Grønne i Trondheim foreslo i bystyret 1. februar å forby heliumballonger, og forslaget ble nedstemt.

– Da vil jo folk kaste ballongene i søpla det øyeblikket den ramler ned på bakken, så slipper man det problemet.

Sørensen påstår også at det heliumet som brukes i ballonger ikke går på bekostning av det heliumet som brukes i medisinsk behandling.

– Ballonghelium er «skitten» helium og et biprodukt i forbindelse med produksjon av renere helium, man «stjeler» derfor ikke den gode heliumet. Denne heliumsgassen blir jo ikke brukt til noe annet, påstår Sørensen.

– En del av tradisjonen

For tre år siden solgte Sørensen heliumballonger til skoler og skolekorps i forbindelse med 17. mai. Nå selger han ikke lenger slike ballonger i forbindelse med nasjonaldagen. Han synes salg av ballonger på 17. mai bør være forbeholdt skolekorpsene.

– Jeg synes ikke det bør være andre enn skolekorps og slikt som selger ballonger på 17. mai. De bør få den inntekten og ha enerett på det.

– I et intervju med lederne for Sør-Tromsøya Skolekorps og Borgtun skolekorps sier de at de sluttet med salg av ballonger på 17. mai, da de heller ønsket å konsentrere seg om å spille. Da er det kanskje ikke et problem?

– Ja, da synes jeg at idrettslag og ulike organisasjoner bør stå for salget. De som har behov for slike inntekter. Det er trasig at barn ikke skal få ballonger på denne dagen, det er jo en del av tradisjonen, og det å anskaffe ballongvekter er jo en enkel sak, sier Sørensen.

«Skitten helium»

Ronny Helland, instituttleder for Kjemi ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet har aldri hørt om «skitten» helium, men sier at det kan finnes ulike grader av kvaliteten på heliumet.

– På generelt grunnlag antar jeg at det i likhet med andre produkter finnes ulike grader av kvalitet på heliumet. Hva som derimot brukes i ballonger kan ikke jeg si noe om, det må eventuelt helium-leverandørene gjøre, sier Helland.

Uren gass til overs

Jan Einar Daae, sikkerhetssjef i AGA industrigasser, bekrefter at heliumgassen som brukes i heliumballonger ikke er den samme gassen som brukes på sykehus.

– «Skitten» er et sterkt ord, men det er riktig at den heliumgassen som brukes til ballonger inneholder flere urenheter, altså andre gasser, enn den gassen som kan brukes på sykehus, sier Daae.

Helium fylles på flasker og beholdere når den skal fraktes til kunden. Ved omfyllinger fra én beholder til en annen så vil det alltid bli en del gass til overs.

– Denne gassen blir forurenset av andre gasser og har dermed ikke lenger den renheten som kreves til bruk på sykehus. Den såkalte ballongheliumen går derfor ikke på bekostning av sykehusgass, avslutter han.