Odd Nordstoga til Tromsø for å holde foredrag om polarfareren Hjalmar Johansen:

– Hvis ikke det går så bra med snakkingen, tar jeg fram gitaren

Han har hatt en stor fascinasjon for mannen som levde hele sitt liv i skyggen av Nansen og Amundsen. Torsdag holder Odd Nordstoga foredrag om polarhelten som aldri ble anerkjent mens han levde.

TIL TROMSØ: Odd Nordstoga har vært fascinert av polarfareren Hjalmar Johansen hele sitt liv, og går selv ofte skiturer. Dette bildet er fra Reineskarvet i Ål i påskeferien. Torsdag er Nordstoga i byen for å fortelle om Johansens egen beretning om slitet i polarisen. FOTO: HARALD DAG JØLLE 

pluss

– Han er en figur i norsk historie som både er trist og veldig fascinerende. Han var ikke intellektuelt høyt på strå, men holdt seg alltid litt mer i bakgrunnen. Samtidig hadde han et enormt talent for å overleve under ekstreme forhold, og var helt avgjørende for at ekspedisjonene til Nansen og Amundsen ble en suksess. Og den rollen, den avgjørende birollen med han som alltid er flink uten å gjøre for mye ut av seg, den rollen tror jeg mange nordmenn liker og kjenner seg igjen i.