Basert på kommunens drift for januar og februar går Tromsø kommune mot et merforbruk på 134 millioner kroner for hele 2018. Pleie- og omsorg står for nesten 90 prosent av dette, altså 119 millioner kroner.

Det viser tall i en økonomisk rapport lagt fram av administrasjonen for formannskapet.

Pleie og omsorg har et avvik på 12,4 prosent per februar 2018.

De reviderte budsjettpostene er på totalt på 3,79 milliarder kroner.

– Gir en forklaring

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg mener tallene understreker behovet for kutt i pleie og omsorgssektoren.

– Det gir en forklaring på hvorfor vi behandlet saken i kommunestyret i mars, om nødvendige tiltak for å ta ned driften på pleie og omsorg. Det vil si at tiltakene som er vedtatt har ikke hatt noen virkning på tallene som legges fram her. Men vi er i gang, og det pågår et stort arbeid, sier hun.

Har kuttet

Årsprognosen har derfor ikke tatt høyde for det nylig vedtatte kuttet i helse og omsorgssektoren på 200 millioner kroner.

– Vi planlegger derfor å i hvert fall å redusere det estimerte merforbruket. Det vil kreve tid før tiltakene får tilstrekkelig virkning, men nødvendigheten av å ta ned driften vises tydelig av denne rapporten, sier Steinveg

Hun understreker at prognoser ikke er en eksakt vitenskap:

– Det er uhyre vanskelig å avgi en prognose etter to måneders drift, men reglementet sier vi skal rapportere til formannskapet annenhver måned.

– Det dramatiske er at vi har pekt på dette merforbruket over en periode. Men nå er det vedtatt tiltak.

Steinveg ønsket å iverksette innsparingstiltak allerede fra nyttår. Men på grunn av at politikerne i kommunen to ganger utsatte å vedta tiltakene, har de ikke blitt iverksatt før nå nylig.

Tiltak

Noen av tiltakene administrasjonssjefen trekker fram innen pleie- og omsorg er reduksjon av tjenestevolumet på timebaserte tjenester, reduksjon av nattevakter bemanning, reduksjon av bemanning på institusjonene, og reduksjon av kostnadsnivå gjennom omorganisering. Eller som Steinveg oppsummerer:

– En hel haug med tiltak.

– Rapporten viser kun tall fra før vi fikk vedtatt tiltaksplanen. Men økonomien er stram. Likevel vil jeg understreke at det drives veldig godt i mange enheter.