Kommunens gjeld skyter til værs uten at inntektene klarer å holde følge, og kommunen har nå to valg: Enten kutte i driftskostnader, eller fjerne og forskyve prosjekter som foreløpig ikke er iverksatt.

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sier at hun foreløpig ikke kan gi noen pekepinn på hvilke prosjekter i investeringsbudsjettet som vil bli rammet.

MÅ KUTTE: Kommunen må kutte i planlagte investeringer i årene fremover, men verken administrasjonssjef Britt Elin Steinveg eller stabssjef Oddgeir Albertsen kan på dette tidspunkt si noe sikkert om hvilke prosjekter som er i faresonen. Foto: Ronald Johansen

– I denne runden søker vi støtte om å få ta en ny runde med investeringene som er vedtatt i økonomiplanen, og så vil vi komme tilbake til konkrete tiltak i økonomirapport 1 som vi legger fram i mai, sier Steinveg.

Disse kan tas ut eller utsettes

Investeringsbudsjettet i økonomiplan 2018–2021 mangler imidlertid ikke kandidater: Investeringer som er vedtatt, men ikke iverksatt er blant annet normalhall på Storelva, ungdomsskole på Storelva, Trondjord barnehage, nybygg ved Tromsdalen skole, Bjerkaker skole, nye barnehager på fastlandet, Kvaløya og Tromsøya sør, renovering av skolegårder, kjøp av boliger til sosiale formål, Kroken bo- og velferdssenter, omsorgsboliger i rus- og psykiatri, ny legevakt og Prostneset park.

– Et spark under beltestedet

Trond Lorntzsen, enhetsleder ved Kvalsundskolen, har venta på ny barnehage på Trondjord i lang tid.

I investeringsbudsjettet er det satt av 8,6 millioner kroner til ny barnehage i 2018, men arbeidet er ikke påbegynt.

– Dagens barnehage er i en gammel lærerbolig og er i elendig stand. Vi har hatt flere nødtiltak for å utbedre inneklima og lignende i lokalene, men vi trenger en ny barnehage. Den er også vedtatt og vi er blitt fortalt at det blir byggestart i 2018. Jeg forventer at dette løftet blir holdt, sier Lorntzsen.

– Hva hvis den nye barnehagen blir tatt ut eller forskjøvet?

– Distriktsbarnehagene er blitt underprioritert altfor lenge, og det ville være et slag under beltestedet å bli tatt ut av budsjettet når vi har venta så lenge på dette. De kan ikke ta mer fra distriktene, for vi har ikke mer å gi, sier han.

Trolig utenfor fare

Flere store investeringer i økonomiplanen er imidlertid allerede igangsatt.

På Solneset skole er det budsjettert med 82 millioner i år til en utvidelse av skolen. Enhetsleder Heidi Skøyen Johansen frykter ikke for planene siden arbeidet med utbyggingen er i full gang. På Brensholmen er den gamle skolen allerede revet, og man venter bare på papirarbeid før man begynner å bygge.

– Det er planlagt oppstart i løpet av neste uke så jeg er ikke bekymra, sier Inger-Johanne Larsen, enhetsleder på Brensholmen skole.