I september 1945 var det fire måneder siden andre verdenskrig var over på europeisk sokkel. I Norge var det rasjoneringstid og gjenreisning, og aktiviteter som hadde vært forbudt under krigen hadde så vidt begynt å ta seg opp igjen.

Blant disse aktivitetene var korsynging, og i Tromsø hadde Tromsø Arbeiderforenings Mandskor kommet i gang med øvelsene igjen. Arne Pettersen var 17 år, og etter fem år der han kun hadde sunget i smug med gode kamerater, var han nå klar for å bli med i et mannskor.

– Jeg var 17 år og ukysset da jeg begynte. Så mye har skjedd siden da, og det har blitt mange gode stunder med kameratene i koret, sier Pettersen.

Se video av koret og Pettersen fra 2013 her.

Trapper ned

iTromsø møter den 89 år gamle tromsøværingen på Heracleum i sentrum. Her har han bodd i egen leilighet i litt over tre år. I år fyller han 90, og er glad for at han kan slippe å bo alene i et hus over tre etasjer.

Men koret som han begynte i rett etter krigen, der er han fremdeles medlem.

Faktisk har han akkurat fått noe som aldri før er gitt i koret – han har fått en medalje for 75 års innsats. I 2013 fikk Pettersen medalje for 70 års innsats i koret, en medalje som bare han og en person på Østlandet innehadde.

– Det var veldig hyggelig å få den oppmerksomheten. Jeg har hatt så utrolig mye glede av å være med i kor, og sang har betydd alt. Sangen har vært hele livet mitt, det har kommet fremfor det meste, forteller Pettersen.

Og fremdeles er koret det viktigste i livet. Ukentlig er det øvelser på sjømannsskolen, og så lenge helsen og stemmen holder, så er 89-åringen fremdeles med på det meste.

– Planen er å trappe ned, men jeg vil jo gjerne fortsette så lenge det går. Og ikke minst være med på årets julekonsert.

Julekonserten er årets høydepunkt

Pettersen har nemlig vært med på alle korets julekonserter i Tromsø domkirke siden de startet tradisjonen i 1949. Han håper å kunne være med på sin 70. julekonsert i år.

– Det er jo årets høydepunkt. Vi har reist mye rundt i Europa på ulike sangturer, sangtreff og for å holde konserter, men det er noe spesielt når lysene dempes og vi synger «O helga natt». Da er det jul, sier Pettersen, og legger til:

– Og det var bestandig fullt hus.

For ifølge Pettersen har tidene forandret seg også i kor-verdenen siden 1945.

– Da jeg startet var vi rundt 60 personer i koret, og det var mange unge. I dag er det verre med rekrutteringen, der folk har dårligere tid og gjerne prioriterer andre ting. I dag er vi rundt 20 aktive medlemmer i koret, og det er ikke akkurat flust med ungdommer, sier Pettersen og ler hjertelig, før han avslutter:

– Men jeg anbefaler alle å være med i kor. Det kameratskapet og samholdet som jeg har fått der, er helt unikt.