Denne uka setter de seg på flyet til København.

Der skal de prøve å hente hjem tittelen Nordiske Mestere for kokkelærlinger, i hard kappestrid med lærlinger fra Sverige, Danmark, Island og Finland.

– Vi drar dit for å ha det gøy, og vil være overlykkelige for en pallplassering, sier Madelen Camilla Rolland.

Vant NM i februar

Grunnen til at de to får dra til Danmark for å konkurrere er at de i vinter gikk til topps i Norgescupen, det offisielle norgesmesterskapet for lærlinger i Stavanger.

For noen uker siden var de i Oslo for å trene. Da fikk de kjørt gjennom noen av rettene de skal lage i løpet av konkurransen.

Hemmelige råvarer

De har imidlertid bare fått vite hva de skal lage på fredag.

– Da skal vi lage en klassisk aspargessuppe, noe snacks, samt en vegetarhovedrett, forteller Matre.

Lørdag vet de ikke hva de skal lage. Ingrediensene hemmeligholdes inntil videre.

– Vi har fått vite en del av basisråvarer, men jeg tror at det kan bli hovedretter av kjøtt og fisk, sier Matre.

De to har begynt å samle på seg solid konkurranseerfaring selv om de ennå ikke har fylt 20 år. De har vunnet TineCupen, som er NM for VGS-elever, samt vært i semifinalen i Norgescupen en gang tidligere.

I tillegg har Jon Erlend Matre vunnet sølvmedaljen i Gourmet Young Master Chefs – Global Challenge i Hong Kong.

– Jeg tenker ikke så mye på at vi er Norges beste, vi har hatt flaks, sier Matre.

Det tilbakevises på det kraftigste fra lagleder og mentor Gunnar Jensen, kjøkkensjef på Mathallen i Grønnegata.

Hardt arbeid ligger bak

Ifølge ham er det hardt arbeid og talent som har ført dem til topps.

– De har begynt å få god konkurranseerfaring, og det hjelper selvfølgelig på, forteller han.

De to lærlingene har gått sammen på skolen, og jobber til daglig sammen på Mathallen.

Det gjør at de er godt samkjørte, sier Rolland.

– Vi er også gode venner utenfor arbeidet, slik at vi kjenner hverandre veldig godt. Vi er flinke til å lese hverandre, sier hun.

De har vært lærlinger på Mathallen i to år nå, og skal etter planen ta svennebrevet i sommer.

Etterpå tror de at det kan bære ut i verden.

– Jeg ser for meg at det kan være greit å dra ut for å lære meg noe nytt. Om du skal bli en skikkelig god kokk og lære andre ting, må du dra ut, sier Matre.

Søker seg ut

Madelen Rolland er mer hjemmekjær, men også hun ser for seg deler av karrieren utenfor Tromsø.

– Jeg skal på utplassering på en Michelin-restaurant i San Sebastian etter at jeg har tatt fagbrevet. Det vil bli veldig spennende.

Kjøkkensjef Jensen sier at det er nyttig og naturlig for ambisiøse kokker å søke seg ut.

– Det er viktig å hente inspirasjon og kunnskap andre steder. Det blir man bare bedre av, sier han.