Det er ikke lenge siden Frode Opdahl (26) og Anders Rapp (26) var studenter selv. Etter at Opdahl fullførte sivilingeniørstudiet i informatikk i fjor sommer, kom han opp med ideen som skal gjøre det enklere for studenter å skrive sine oppgaver.

Mens man vanligvis bruker søkemotorer som Google for å finne relevante forskningsartikler, nyhetssaker, nettsider eller annen informasjon, utvikler nå Keenious en utvidelse til Google docs og Word. Den leser det du skriver, og kommer opp med en liste med forslag til andre kilder som kan være aktuelle for din spesifikke tekst.

Les også: Snart kan du løse mystiske gåter mens du beveger deg rundt i Tromsø

Kommer med forslag i sanntid

Utvidelsen ser etter stilen i teksten, måten den er skrevet på og hva som er nevnt, og går så gjennom en stor database av artikler. I en sidebar i tekstprogrammet vil man få opp forslag. Det hele er basert på kunstig-intelligens-algoritmer, og disse skal optimaliseres slik at resultatene er så relevante som mulig.

– Målet er at dette skal være lettere, raskere og gi bedre svar enn det Google kan gi, sier Opdahl.

– Vi prøver ikke å erstatte Google, som fungerer fint om du leter etter noe spesifikt. Man kan bruke vår utvidelse dersom man ikke er så god på å søke, eller hvis man ikke vet helt hva man leter etter, legger han til.

– Like naturlig som Google

Det er Opdahl som fikk ideen til konseptet, etter at han skrev en masteroppgave om lignende tematikk. Sammen med kameraten Rapp satser han i første omgang på studenter, men planen er at de etter hvert skal være naturlig informasjonskilde også for journalister og andre som skriver faglige tekster.

– Det skal være en like naturlig måte å hente info på som Google. Man skal kunne bruke begge deler samtidig, sier Opdahl.

Tidligere i april ble det klart at de får 1 million kroner fra Forskningsrådet, som ett av 13 prosjekter som fikk midler. Forskningsrådets Stud-ent-ordning kan gi studenter med nylig avlagt mastergrad inntil én million kroner, som skal brukes til å videreutvikle deres forretningsidé.

– Vi vet at det er utrolig mange smarte og kreative studenter der ute, og vi ønsker at flere av dem skal realisere ideene sine. Det håper vi ordningen vil bidra til. Gründerne er viktige når vi skal bygge et bærekraftig velferdssamfunn, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Tromsøs Silicon Valley

Pengene kommer godt med, ifølge Opdahl. De gjør at de to gründerne nå kan satse på prosjektet på heltid.

Så langt har de vært i USA og England for å vise fram en prototyp, og spørre studenter der om hva de synes. Markedsundersøkelsen, som har vært gjort gjennom Innovasjon Norge, fikk god tilbakemelding, sier Opdahl.

– Etter dette hadde vi lyst til å fortsette med prosjektet, så derfor søkte vi Forskningsrådet. Utviklinga er et ganske komplekst arbeid, som er vanskelig å få til uten støtte.

Planen er å ha en betaversjon klar til jul. Tilbakemeldingen de får fra dem som tester den skal brukes til videre utvikling.

På sikt håper de å kunne ansette flere og bli større. Enn så lenge holder de til hos Norinnova på Forskningsparken, sammen med to andre tech-oppstarter.

– Dette har blitt Tromsøs egne Silicon Valley, sier Opdahl og humrer.