Chris Soleng bor i Kirkegårdsvegen og har Sommerlyst skole rett bak huset. Helt siden skolen åpnet har Soleng og naboene var plaget av støy fra måsene.

«En armada av måker har slått seg ned på taket av skolen og vi opplever at disse lager så mye støy at det går ut over trivselen i vår hverdag. Hovedproblemet er jo at det går hardt ut over nattesøvnen, og tidvis går vi rundt som zombier», skriver Soleng i en e-post til kommunen.

Soleng sier at de har kontakta rektor ved Sommerlyst, Maria Holst, men at hun fraskriver seg alt ansvar og ikke vil gjøre noe med problemet. Han håper at e-posten vil sørge for at kommunen tar tak i saken og fjerner redene på taket før det legges egg.

– Ikke noe vi kan gjøre

Chris Soleng sendte inn klagen til kommunen i forrige uke, men rektor Maria Holst husker at også en annen nabo tok kontakt med henne på denne årstida i fjor.

– Jeg tok saken videre med skoleeier og vaktmester. Naboen ønsket at vi skulle gå opp på taket og fjerne reir, men vi undersøkte dette og ble gjort oppmerksom på at vi ikke har lov til å fjerne reir og egg, sier Holst.

Rektoren synes også at måsene kan være plagsomme til tider, men påpeker at det ikke er noen ved skolen som har i sin stillingsbeskrivelse at de skal opp på taket og kaste ned måseegg.

– Vi vil gjerne hjelpe, men det er ikke noe vi kan gjøre.

MÅSER: Kan være en kilde til støy og irritasjon om våren.Arkiv

– En av naboene foreslår å sette opp alternative hekkeområder til måsene?

– Jeg vet ikke hvordan man gjør det. Det får i så fall andre etater i kommunen ta seg av, sier hun.

– Fredet i hekketiden

Bo Eide er klima og miljørådgiver i Tromsø kommune og saksbehandler for måsesaken.

– Det springende punktet i denne saken er om måsene har begynt å legge egg. For hvis det har skjedd, er det ikke all verden vi kan gjøre, sier Eide. Han legger til at alle fugler er fredet ved lov i hekketiden.

Miljødirektoratet skriver følgende på sine nettsider:

«Skade på reir, egg og unger skal unngås. Naturmangfoldloven § 15 setter forbud mot å påføre unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo og hi. I tillegg til å beskytte voksne fugler og deres unger innebærer bestemmelsen at det er forbudt å skade eller ødelegge reir og egg.»

Derfor har Eide kontaktet vaktmesteren ved Sommerlyst skole for å få klarhet i om det er bygget reir og lagt egg der.