1. Hei. Ser at det er belastet full skatt på engangsutbetalingen i 2017 i uføreforsikring min kone har hatt i jobben. Er dette riktig? Engangsutbetaling skal vel være skattefri etter det vi har funnet ut?

– Hei. Det finnes ulike typer forsikringer, og uten å vite konkret hvilke vilkår som gjelder, er det vanskelig for oss å svare deg konkret. Vi anbefaler at du tar kontakt med forsikringsselskapet og ber om nærmere opplysninger.

2. Hei! Er festeavgift fradragsberettiget?

– Beklager, det er kun ved skattepliktig utleie av eiendom at festeavgiften vil være fradragsberettiget. Vår fradragsveileder gir deg informasjon om hvilke fradrag du kan ha krav på i tilknytning til bolig.

3. Hvorfor i all verden får jeg en salig baksmell, når jeg er offentlig ansatt og ikke har tjent ei krone mer enn i fjor (foruten det bittelille tillegget i lønnsøkning)? Virker helt vilt for meg. Straffes man for å bli separert?

– Hei. Endring av sivilstand er et eksempel på viktige livshendelser som påvirker skatten din. Kanskje det er noe i skattemeldingen som må fordeles mellom deg og din fraseparerte ektefelle? Det er flere grunner til at det kan bli restskatt enn bare inntekten. Sjekk hvilke fradrag som er hensyntatt ved skattetrekksmeldingen (skattekortet) ditt for 2017. Hvis disse fradragene var beregnet høyere i forhold til hva som faktisk var tilfelle = det som nå er innrapportert på skattemeldingen, kan restskatten skyldes det.

Nye regler

4. Hei! Først - jeg har fått et punkt på skattemeldingen der det står: reduksjon av gjeld på grunn av verdsettingsrabatt, 450.000,- Hvorfor gjør det det? Det er også oppført feil på bolig for meg. Boligen er oppført som sekundær bolig, det er det ikke. Og en formuesverdi på nesten 2.500.000 kroner. Min samboer, som jeg eier 50 prosent med, er oppført med det rette – ca. 750.000 kroner. Når jeg forandrer dette med boligen, vil det utgjøre noe for meg på skatten? Og vil reduksjon av gjelden forsvinne da?

– Hei. Det er nye regler på dette området og vi vil anbefale deg å ta kontakt med oss på vår Chat, eller på veiledningstelefon.  Du kan selvfølgelig også besøke ditt nærmeste skattekontor.

5. Hei, vi er et samboerpar som har følgende spørsmål: Rentene på lånet vårt kommer jo bare på den ene part, så de fordeler vi på begge og endrer? Skal man gjøre det samme med lånesummen?

– Hei. Ja, begge postene må endres, hos begge, og da i samme forhold som ansvarsforholdet medmindre dere har avtalt annet.  Du finner nærmere informasjon fra Skatteetaten her.

6. Selv om man ikke har endring på reisefradrag-posten - må man allikevel føre det over på linjen til høyre eller går dette automatisk over og blir fratrukket?

– Hei. Nei, det trenger du ikke.  Det gjør du bare dersom fradraget skal endres, og da bruker du linjen til høyre.

7. Sum inntekt i skattemeldingen er 3 kroner mer enn summen av tallene i lønnsoppgaven, må det endres?

– Hei. Nei, det trenger du ikke.

8. Hei. Jeg fikk utbetalt 13.000 i næringsinntekt i fjor som jeg førte på fjorårets skattemelding og ble beskattet av. I år ser jeg at den samme summen er meldt inn av oppdragsgiver og ført på årets skattemelding (fordi næringsinntekter utbetalt i fjor skal beskattes i år?). Jeg har i alle fall også i år fått utbetaling fra samme oppdragsgiver, og han råder meg til bare å forandre summen på årets skattemelding til den høyere summen som er utbetalt i år. Det jeg lurer på er om dette er riktig skatteperiodiseringsmesssig sett? Er alternativet å stryke årets oppføring og så avvente innberetningen av årets utbetaling til neste år? På forhånd takk for svar.

– Hei!  Dersom du har mottatt næringsinntekt i 2017 skal du oppgi dette beløpet til beskatning i skattemeldingen for 2017. Les mer om beskatning av næringsinntekt her.

Skattepliktig salg

9. Hei. Før kunne man se hva folk tjente i 2017, med inntekt og formue. Når blir det tilgjengelig?

– Hei, skattelistene blir lagt ut på skatteetaten.no i forbindelse med det siste skatteoppgjøret, rundt den 24. oktober.

10. Ser i noen fora at en får skattefordel på kr. 7.000,- for full pott på kr 25.000,- på BSU, men av meldingen fremkommer kr. 5.000,-. Hva er korrekt?

– Hei, i BSU-ordningen er maksimalt årlig sparebeløp 25.000 kroner. Det gis fradrag i skatt med 20 prosent av innbetalt sparebeløp. Dette betyr altså at den maksimale årlige skattefordelen er 5.000 kroner. For ytterligere informasjon om boligsparing for ungdom, sjekk ut informasjon fra Skatteetaten her.

11. Hei, min kone mistet sin far og vi solgte huset sommeren 2017 (min kone var eneste arving). Hvordan vil dette ha innvirkning på skatten og må vi evt. gjøre noe? Vi har vel også mulighet for å få dekket noe av begravelsen og kostnaden rundt dette?

– Hei! Salg av arvet bolig er skattepliktig, men dersom dette var avdødes egen bolig (eller fritidsbolig) og han kunne selge den med skattefritak for gevinst (oppfylte vilkårene om bo- og eiertid), skattlegges man kun for verdistigning i egen eiertid. Det vil si at arvingens inngangsverdi settes til antatt salgsverdi på dødsfallstidspunktet.

Ved kort tid mellom dødsfallet og salgstidspunktet kan man legge til grunn at oppnådd salgssum er lik salgsverdi på dødsfallstidspunktet. Så er det viktig å huske på at man har krav på fradrag for salgskostnader, og det gjør at man i slike tilfeller kan kommer ut med et fradragsberettiget tap. Dersom avdøde ikke kunne selge skattefritt, regnes gevinsten/tapet utfra hans inngangsverdi, og da kan regnestykket blir mer komplisert.

Det er dessverre ikke fradragsrett for kostnader knyttet til begravelsen.

12. Hei, jeg har aksjer i et selskap som gikk konkurs i fjor og på aksjeoppgaven min står selskapets verdi oppført som «ukjent». Hvordan skal jeg forholde meg til dette? Må jeg gjøre noe?

– Hei. Konkurs i et aksjeselskap regnes som realisasjon av aksjene med null i vederlag. Tapet skal tidfestes til det året konkurs åpnes. Hvis det i 2017 ble åpnet konkurs i selskapet du hadde aksjer i, skal du altså føre tapet ditt inn i skattemeldingen for 2017. Tapet vil normalt utgjøre beløpet du i sin tid betalte for aksjene.

Risikerer dagbøter

13. Hei. Jeg eier en fritidsbolig i utlandet. Hva er viktig å tenke på i forhold til skattemeldingen?

– Hei. Jeg anbefaler å sjekke ut veilederen vår som omhandler utleie av bolig, hytte og fritidsbolig i utlandet. Her får du vite de viktigste tingene du må gjøre med tanke på skatt når du har kjøpt, solgt, arvet, overtatt eller leid ut fritidsbolig i utlandet.

14. Hvor finner man «utlignet skatt» i skattemeldingen? Mulig det ikke fremkommer for næringsdrivende?

– Hei. For næringsdrivende fremkommer det ingen foreløpig skatteberegning. Dette er fordi skattemyndighetene ikke har oversikt over næringsinntekt og -kostnader ved utsendelsen av skattemeldingen. Husk at de som har mottatt skattemelding for næringsdrivende må levere denne elektronisk. Dette gjelder selv om en ikke har noen endringer. Hvis den ikke leveres, vil det kunne påløpe dagbøter (tvangsmulkt).

15. Hei. Jeg pendler til og fra jobb, og er usikker på hva jeg kan ha krav på av fradrag. Hvordan sjekker jeg dette?

– Heisan!  Her anbefaler vi deg om å gå inn på vår pendlerkalkulator som vil gi deg nyttig informasjon.

16. Hei, kan jeg føre inn barnehage på skattemeldingen? Hvor fører jeg det i så fall inn?

– Har du utgifter til pass av barn som er yngre enn 12 år i inntektsåret og/eller barn som er 12 år eller eldre som har særskilt behov for omsorg og pleie, kan du få fradrag for dette. Fradrag er begrenset til 25.000 kroner for ett barn og 15.000 kroner i tillegg for hvert barn utover det første.  Aktuelt beløp føres i skattemeldingens post 3.2.10.  Lever skattemeldingen elektronisk – da er sjansen for et tidlig skatteoppgjør størst!