Toget fraktet en båt fra Nordnorsk Kunstmuseum til Polaria. Båten symboliserte drømmer om fremtiden, men også hvordan Tromsø har endret produsenten. Prosjektet er et samarbeid mellom Ice-9, forskere, kunstnere og offentligheten der målet er å forestille seg hvordan fremtiden blir å se ut.

Christine Cynn er kreativ leder i Ice-9 og har blant annet vært med å produsere dokumentaren «The Act of Killing».

Cynn har lenge vært engasjert og opptatt av politisk vold, men da hun flyttet til Tromsø begynte hun å engasjere seg i fremtid, klima og miljø.

– Jeg flyttet til Tromsø fordi det er vakkert her, men byen har også fått meg til å tenke over fremtiden. I Tromsø opplever man stadig klimaforandringer, noe som har inspirert meg til å ville jobbe med klima og miljø, forteller hun.

SYMBOLSK: Båten symboliserer våre drømmer og fremtiden og skal derfor fraktes gjennom et tog. Toget frakter drømmene våre inn i fremtiden. Foto: Konstantina Westberg

Kunstneren bak båten er Valentin Manz, Cynns partner. Manz bygger interaktive skulpturer og jobber både med forskere og barn.

– Vi jobber særlig med barn, fordi fokuset er å finne ut hva vi kan gjøre i dag for å få ting til å fungere bedre i morgen. Hvem bedre til å undre over slike ting enn barn, spør Manz.

Tromsø-kvinne om 50 år

En del av prosjektet er også å få folk til å skrive sine egne fortellinger om en ung kvinne som bor i Tromsø om 50 år.

– Vi har profesjonelle forfattere som skal lage korte historier. Tekstene skal inneholde folks og teamets tanker om denne unge kvinnen. Vi har gitt henne navnet «helloX».

STÅR BAK KONSEPTET: Kreativ leder for Ice-9, Christine Cynn og kunstner bak båten, Valentin Manz ønsker at folk har positive tanker om fremtiden. De mener fremtiden skapes av våre tanker om den. Foto: Konstantina Westberg

Fortellingene skal muligens bli til korte filmer.

– Jeg mener at våre forestillinger om fremtiden påvirker hvordan den blir å se ut. Hvis man tenker negativt om fremtiden, vil fremtiden være negativ. Vi mener ikke at verden er uten utfordringer, men at det er viktig å tenke positivt, sier Cynn.

Lager app

Ice-9 skal også i samarbeid med kommunen og KORO- Kunst i det offentlige rom lage en app som skaper historier. Appen skal bruke kameraet på telefonen, finne objekter der du befinner deg og trigge det neste steget i din egen fortelling. Appen lager altså hjelpe deg å lage en historie ut fra hva programvaren ser gjennom kameralinsa.