I årevis har Skarven idrettslag drevet campingplass i Steinsvika på Sommerøy. I mai 2016 ønsket idrettslaget å etablere kunstgressbane på området bak campingen, men da oppdaget kulturetaten i fylket at det er registrert jernaldergård med hus- og nausttufter, samt flere gravhauger på stedet. Campingplassen måtte fjernes.

SKAL RYDDE: Bydrift sier at arbeidet ikke er fullført, og at dette skal ryddes opp. Foto: Espen Stellander

Tromsø kommune etterkom kravet fra fylkeskommunen, og ga beskjed til eierne om å fjerne alt av vogner, plattinger og levegger. Eierne kunne fjerne plattingene selv, men da i samråd med fylkeskommunens avdeling for kulturarv.

«Av hensyn til kulturminnene, må demontering og fjerning skje skånsomt, på en måte som i minst mulig grad «rufser opp» jord- og sandmassene», står det i brevet.

TORVHAUGER: Ifølge kommunen skal disse haugene brukes som plaster på såret der hvor plattingene har stått. Foto: Espen Stellander

Plattingene ble ikke fjerna, og da tok kommunen saken i egne hender.

– Ser helt sykt ut

Lørdag var Espen Stellander på tur i Steinsvika og han reagerer på måten det er blitt gjort på.

– Det har vært ei perle der ute i alle år, men nå ser det ikke ut, sier han.

STORE SPOR: Kommunen har etterlatt mye rot når de har fjernet restene av campingplassen i Steinsvika, men lover å rydde opp etter seg. Foto: Espen Stellander

Stellander var selv en av dem som fikk beskjed om å rive platten sin, men det måtte gjøres under oppsyn av en arkeolog, noe som ble vanskelig å få til i praksis. Derfor overlot han jobben til kommunen.

– Det er helt greit at de har lagt ned campingen, men jeg reagerer på at de har kjørt opp dit med store maskiner og trukket en container etter seg. Det er stikk i strid med innholdet i det brevet vi fikk om å ta hensyn til kulturminnene og fjerne ting på en skånsom måte. Bildene sier sitt: Det ser jo helt sykt ut, sier Stellander.

Lover å rydde opp

Ragnhild Myrstad er en av arkeologene i fylkeskommunens avdeling for kulturarv som skulle følge arbeidet med ryddingen av campingplassen. Hun er kjent med saken, men har ikke sett skadene med egne øyne.

– Jeg hører at det er etterlatt noen dype spor der. Vi skal på befaring i løpet av de neste par ukene for å se hva som har skjedd, sier hun.

HJULSPOR: Kommunen mener at dette ikke er fra Bydrifts maskiner, men fra hytteeieres biler. Foto: Espen Stellander

I kommunen sier Margrethe Rabås i Byutvikling at de har hatt tett dialog med fylkeskommunes kulturavdeling.

– Jeg skal være enig i at det ser helt forferdelig ut der nå, og det burde ha blitt rydda opp. Vi får ta tak i dette nå, sier hun.

Rabås understreker at Bydrift skal fjerne alt materialet.

– Torven som ligger der skal brukes som plaster på sårene der hvor plattingene er blitt fjerna. Vi har med oss folk som er flinke på restaurering som skal reparere disse områdene, forsikrer hun.