I dag har de seks unge voksne som har autisme, utviklingshemninger eller andre diagnoser som gjør at de trenger særskilt oppfølging, tilhold på Berglund.

Her har det både vært avlastningsboliger og et dagtilbud, i tillegg til avlastningsboligen i Iver Walnums vei.

Det bygges nå nye avlastningsboliger som skal stå klare fra neste år, men i mellomtida må man finne et nytt midlertidig tilholdssted til de seks, ettersom Brann og redning har slått fast at de eksisterende byggene ikke oppfyller brannsikkerhetskravene.

Kommunen har derfor flytta avlastningsboligene til femte etasje i Seminaret i sentrum.

Torsdag fikk Gørild Skjold Eidesen beskjed om at dagtilbudet til hennes sønn og fem andre blir flytta til noen nedslitte brakker i Ørndalen fra og med 21. mai.

– Det er ei ukes varsel, uten tanke på tilvenning eller brukerinvolvering, sier Eidesen.

– Helt forferdelig

Eidesen viser fram de to brakkene som skal fungere som garderober og tilholdssted for hennes sønn, som har autisme og alvorlig utviklingshemning.

– På Berglund hadde han tilgang til gymsal og et kjøkken hvor han kunne lage mat. Det nye tilbudet er til å miste nattesøvnen av. Det er helt forferdelig at de skal stue ham bort her, sier hun.

– helt FORFERDELIG: I dette rommet mener kommunen at Gørild Skjold Eidesens sønn, som har autisme og alvorlig utviklingshemning, skal få sitt skjerma dagtilbud. – Det er helt forferdelig at han skal stues bort her, sier hun.

Disse lokalene i Ørndalen er allerede i bruk som produksjonsbedrift for arbeids- og aktivitetstjenesten DREIS for psykisk utviklingshemmede. Når iTromsø er på besøk jobbes, det i verksted og det er mye støy. Per Kristian Olsen, som er far til en av brukerne, mener at det er et flott tilbud her i dag, men at man ikke kan plassere de seks personene her.

– Autister trenger ro og kan ikke plasseres i et så kaotisk miljø med så mye støy, sier Olsen.

– Vil spare penger

Audny Anke er mor til en av de andre brukerne, og mener at kommunen kunne ha utbedret de brannsikkerhetsmessige manglene, slik at det ikke ble nødvendig å flytte fra Berglund.

– Jeg tror de gjør det for å spare penger.

Per Kristian Olsen er enig:

– Hvis man setter brukerne i sentrum så er dette helt meningsløst. Det gir kun mening hvis man tenker på å spare penger, mener han.