Det blir bare mer og mer vanlig for russen å kjøpe egne biler som de fyller med høyttalere og blinkende lys, og kjører rundt igjennom russetiden.

Nå er det også veldig vanlig for disse bilene å betale tusenvis av kroner for at noen skal lage ikke bare én, men flere, sanger om dem som de kan spille udugelig høyt mens de gjør nettopp det. Vi har, i år som for to år siden, hørt på russesangene og anmeldt dem – bare så du slipper.

King Pong

Pikkasso, J-Dawg

Teksten er til tider underholdende, selv om den ikke gir spesielt mye mening. Gutter som er på NM-nivå i beerpong og føler seg som King Kong? Er en litt for stor ape som spiller et alkoholholdig spill et forsøk på å beskrive seg selv med en imponerende mangel på selvhøytidelighet og ironisk distanse? Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg tror det, men sannheten er nok heller at gutta synes King Pong var et kult, engelsk navn og at låtskriverne ikke kom på noe mer kreativt enn som så. Likevel, kul beat, sangen kunne luktet på en 3’er, hadde det ikke vært for den totalt uintelligente skildringen av en kåt hore med silikonpupper i begynnelsen av sangen.

Terningkast: 2

Ultra Booze

ANVO, JRFY, J-Dawg

Sangen starter lovende med en beat som – nesten – skiller seg ut fra de andre russesangene. Kanskje hadde sangen vært grei om den ikke relativt kjapt gikk over i et i beste fall kleint vers tekstmessig, før den plukker opp en beat som like gjerne kunne kommet fra Barbie-keyboardet jeg fikk til jul da jeg var åtte. Det keyboardet var rosa og hadde noen ferdig innspilte melodier som selv på de elendig, innebygde plasthøyttalerne hørtes bedre ut enn denne sangen her. Selv ikke et ordentlig «drop» har de klart å få til. Kanskje hvis gjengen i Ultra Booze sluttet å «kaste rundt seg med penger» og bare «gå rundt i Gucci-klær» som sangen sier, så kunne de kjøpt seg en bedre sang? (Eventuelt kommet seg ut av kjøpekontrakten til denne).

Terningkast: 2

Glitch

Tore Oellingrath, Tunge Ferrari

Ikke bare er navnet kjedelig, sangen er om mulig enda verre. Russen må altså overleve, ikke bare å høre på slike sanger gjennom hele russetiden, men attpåtil høre dem fra festivalverdige anlegg verdt flere titalls tusen kroner. Jeg begynner å forstå hvorfor russen er så opptatt av alkohol. Jeg kan heller ikke se for meg at noen helt ukritisk kunne stilt seg bak en sang som beskriver vedkommende som «chicks» som drikker så store mengder alkohol at de «mister det mentalt». Som om det er en bra ting. «Gutta blir ville når de ser dem droppe ned» spiller også litt for mye på en voldtektkultur vi burde lagt bak oss for lenge siden. Når selv Senterpartiet har fått med seg #metoo, burde det være lov å forvente at en gjeng stemmeberettigede ungdommer også har registrert det, selv med 5 i promille.

Terningkast: 1

Supremacy

Ztian, Krabba

Et sjeldent lyspunkt – dog fortsatt ganske mørkt – blant årets russesanger. En noenlunde interessant og nesten kreativ beat gjør at jeg kan se for meg ungdommer i glitrende paljett-uggs hoppe rundt med denne sangen på høyttalerne. Teksten er også overraskende sammenhengende til russesang å være, der den faktisk beskriver guttene i bilen i mer enn en halv setning. Sett bort fra at denne beskrivelsen kunne gjeldt samtlige russegjenger med et flaut nivå av innbilskhet, bærer den ikke like mye preg av å være skrevet av noen som burde funnet seg noe annet å gjøre enn å lage russesanger – for lenge siden. Men bare fordi en sang ikke er elendig betyr ikke det at den er bra.

Terningkast: 2

Calaveras

Olav Haust

Endelig en russesang som faktisk høres ut som en russesang. Blandingen av et på grensen til slitsomt høyt og livlig tempo og en vokal forvridd så kraftig at den hører hjemme på barne-tv gjør dette til den eneste tolererbare sangen på lista. Teksten er også forfriskende blottet for store egoer og innbilskhet i særklasse. Det er noe sjarmerende med den nesten ydmyke gleden over å ha “hatt sex med den digge dama” som gutta i Calaveras her stiller seg bak. Hakket mer realistisk enn å ha en gjeng hypotetiske, mindreårige jenter springende etter seg med trusa på vift.

Terningkast: 3

Calaveras – sang 2

Beathoven, Jaannybravo

Det er noe som heter å gi seg på topp – det hadde gutta i Calaveras gjort seg lurt i å huske på. Det eneste som er bra med denne sangen er at jeg aldri trenger å høre den igjen.

Terningkast: 1

Asterix

Studavigå

Det er vanskelig å skulle finne på noe nytt å si om en sang som er så totalt blottet for kreativitet at den høres ut som absolutt alle de andre, om mulig enda kjedeligere. Om noen hadde spilt denne sangen da jeg var russ, hadde jeg heller dratt hjem. Et lite pluss er at jentene, tilsynelatende uten ironi, skryter av å være fra Kroken. Creds!

Terningkast: 2

Phantom

Unge Politi, Broman

Selv om dette er en av de korteste sangene på lista, føles den desidert lengst. Den er generelt mindre irriterende enn mange av de andre sangene på lista, men mangler tempoet, droppene og allsangfaktoren som gjør en russesang til en russesang.

Terningkast: 2

Scratch

Studavigå

Det er så mange forskjellige lyder i denne sangen at det virker som jentene i Scratch også i utgangspunktet ønsket seg to sanger, men kun tok seg råd til én. Scratch virker for så vidt også som et tilfeldig utvalgt engelsk ord, men fungerer overraskende nok som en rød tråd gjennom hele sangen og beskriver jentene som noen ville dyr som klorer og biter. Om dette stemmer skal ikke jeg uttale meg om, men de får for – en viss – gjennomføring. Sett bort fra det er det lite som redder denne sangen fra å være et takras av en lydkakofoni med en del på midten som bærer preg av at produsentene (forståelig nok) bare var lei.

Terningkast: 2

Move It

Studavigå

Et veldig sjarmerende trekk ved russen er hvor overbevist de er over at de er Guds gave til det motsatte kjønn. Det at sangen handler om hvor deilig jentene i “Move It” selv mener de er, er så brukt opp i russesanger at det overskygger en ellers noenlunde morsom referanse til animasjonsfilmen “Madagaskar” fra 2005. Sett bort fra det er det lite med denne sangen som er verken bra eller kreativt. Studavigå, som er navnet bak flere av årets russesanger, har helt tydelig gått lei. Det har jeg og.

Terningkast: 1