– Det har vært veldig utfordrende. Det er mye vann og mange tette stikkrenner, forteller fagleder Jan Kåre Larsen ved Bydrift.

Det er mye vann i marka, og vannmengdene er blitt større og større som følge av gunstige smelteforhold den siste tiden.

Regn og varme

– Det har vært høy temperatur og mye vind og regn, noe som fører til at snøen smelter raskere, sier Larsen.

I kombinasjon med fortsatt dyp tele fører dette til at store vannmengder ikke får naturlig avrenning. På Bioforsk på Holt var det registrert nesten en halv meter tele i forrige uke.

Larsen var selv på vakt i helga, og kan fortelle om hektisk aktivitet der oversvømmelsen i Kroken var den mest alvorlige.

Dyp tele

– Det dukker opp oversvømmelser her og der. Vi åpner dem, men ofte fryser stikkrennene igjen på grunn av telen, sier han.

Oversvømmelsen i Kroken skyldes en slik tett stikkrenne.

SPYLT PÅ HAVET: En stor del av øvings- og konkurransebanen til Tromsø Hundeklubb ble skylt vekk av vannmassene som flommet fritt søndag.

I forbindelse med at det ble lagt en ny, stor vannledning fra Tromsøysundet opp til trykkbassenget i Kroken, ble det også lagt avrenningsrør og stikkrenner som skulle ta unna overflatevann.

Disse gikk tett, og førte til at hele parkeringsplassen og deler av øvings- og utstillingsbanen til Tromsø Hundeklubb ble spylt vekk.

Varmere vær i vente

– Det er en fortvilende situasjon for oss. Vi skal ha stevne til helga og har ikke mulighet til å tilby de tilreisende deltakerne parkeringsplass for campingvogner og bobiler, sier Knut Heimen, styremedlem i Tromsø Hundeklubb.

I uka som kommer vil snøsmeltingen akselerere. Da er det varslet nokså mye vind og temperaturer opp mot 15 varmegrader.

BEKYMRET: Knut Heimen i Tromsø Hundeklubb sier at det vil være vanskelig å finne parkeringsplasser til de tilreisende deltakerne i helgas hundestevne etter at store deler av parkeringsplassen er spylt vekk.

Fagleder i Bydrift, Tron-Even Augustinussen sier til iTromsø at de vil vurdere om de skal mobilisere mannskaper for å avhjelpe eventuelle oversvømmelser.

– Vi har varslet guttene om at det kan bli behov for ekstra innsats i tiden som kommer, sier han.

Klar til innsats

I løpet av mandagen har det ikke vært noen akutte oppdrag for Bydrift, men ifølge Augustinussen er de klar til å hive seg rundt dersom behov oppstår.

– Vi har ikke satt i verk ekstra tiltak, men vi er klar til å ta unna vann dersom det oppstår oversvømmelser, sier han, og legger til at situasjonen også går ut over veistandarden.

Augustinussen sier at det oversvømmelser som kommer som følge av dyp tele og varmere vær.

– Telen løfter kummer og rammer som er gravd ned i veiene, og det blir telehiv, sier han.